da54 發表於 2017-12-28 11:15

30/12/2017 起新界 105 下繁入康盛拆線

運輸署通告: http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_13/SaiKung/ta%20gmb%20105%2020171227%20c.pdf

由2017年12月30日(星期六)起,新界專線小巴第105號線傍晚繁忙時間往康盛花園的服務,將作以下修訂:

1. 每日 1730-2000 班次太子道東天橋,不停亞皆老街遊樂場及太子道東各站
2. 星期一至五 1730-1950 增設馬頭圍(近天光道)開往康盛花園的特別班次,經馬頭圍道、馬頭涌道、太子道東,每 20 分鐘一班

JX9097 發表於 2017-12-28 13:14

好事~反正繁時土瓜灣都肯定滿客
塞埋入去世運都冇著數
依家直上天橋飛走仲可以穩定班次tim

10598C 發表於 2017-12-28 17:04

JX9097 發表於 2017-12-28 13:14
好事~反正繁時土瓜灣都肯定滿客
塞埋入去世運都冇著數
依家直上天橋飛走仲可以穩定班次tim ...

其實平日下繁行天橋同特別車一直都做緊,而家只係寫返出嚟咁解

通常105下晝5點半左右就唔駛係土瓜灣沿路等車,大部分高山都已經坐滿,行靠背壟道出土瓜灣再行橋直上觀繞

至於特別車...平時好彩嘅話係會有特別車係土瓜灣沿路起載,不過已經好耐冇見過呢啲特別車lu...好懷疑文中提及嘅特別班次係咪其實都係名存實亡

呢個新嘅特別班次仲要開20分鐘一班,我不如搭297、98C、93K或95好過(其實而家下繁家計會至譽港灣基本上都冇人等105,同朝早茵怡冇人等同理)

ricky 發表於 2017-12-28 23:35

好建議。而家在新蒲崗上車105,根本大部份時間都上唔到車﹗搭93K,95,98C巴士或者111小巴算數啦﹗:L
頁: [1]
查看完整版本: 30/12/2017 起新界 105 下繁入康盛拆線