MU6103~^^ 發表於 2018-3-22 02:46

【消失的小巴】青衣居民炮轟等車2小時、飛站 小巴公司:盡咗力

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E5%8D%80/170136/-%E6%B6%88%E5%A4%B1%E7%9A%84%E5%B0%8F%E5%B7%B4-%E9%9D%92%E8%A1%A3%E5%B1%85%E6%B0%91%E7%82%AE%E8%BD%9F%E7%AD%89%E8%BB%8A2%E5%B0%8F%E6%99%82-%E9%A3%9B%E7%AB%99-%E5%B0%8F%E5%B7%B4%E5%85%AC%E5%8F%B8-%E7%9B%A1%E5%92%97%E5%8A%9B

講到尾跟本長途唔適合揾小巴做

DGCNYO 發表於 2018-5-8 11:52

問題係香港無中型巴士既公共服務....

村巴唔合適咁兜,而且高地台單門跟本玩自己,出專利,實唔夠客唔係班次超少就兜到地獄去

053h4 發表於 2018-5-8 12:40

qunow 發表於 2018-5-9 14:54

全香港小巴同巴士都數目都限死咗咁多架,人就一直增加,你話點滿足需求。本身巴士公司都有載客量三四十人嘅巴士,但係而加唔係變晒長單層就係雙層巴士,然之後買架9米E200就話係中型巴士用嚟開拓服務,再加上現在小巴和巴士營運商之間是競爭關係不能靈活轉活車型提供服務。只要整個遊戲規則繼續不變這種情況也會繼續發生

053h4 發表於 2018-5-9 15:39

qunow 發表於 2018-5-10 10:57

053h4 發表於 2018-5-9 15:39
按運吉統計, 小巴每日客量由2013年的每日1,864,000人跌到2017年的1,820,500人
小巴客其實係減少緊, 新聞都 ...

4年裡面有西港島線有南港島線開幕 先至少咗2%客。
就算而家小巴牌費跌翻啲 跟住又有啲小巴司機話沙中線就嚟開擔心未來生計 始終需求都係高過供應 如果唔係嘅話牌價就唔會仲係要幾百萬

053h4 發表於 2018-5-10 12:59

tzuyu.taiwan 發表於 2018-5-17 19:09

屯門至青衣的確應增添九巴68A以外嘅新巴士線

arfung 發表於 2018-5-23 12:58

tzuyu.taiwan 發表於 2018-5-17 19:09
屯門至青衣的確應增添九巴68A以外嘅新巴士線

青衣去天水圍的線被削,去元朗的則只到邊皮,係去北區既好一點服務。
屯門現有68A,個人覺得應加2次轉乘,方便來回248/9M去轉68A轉其他屯門線往返各小區。
青衣中南部(工廠區/IVE),能撐到多一線嗎?請教一下。
頁: [1]
查看完整版本: 【消失的小巴】青衣居民炮轟等車2小時、飛站 小巴公司:盡咗力