busfunfun 發表於 2018-6-8 01:26

威靈頓街的公共小巴站

請問威靈頓街上設立的公共小巴站有否曾使用過?
為何該處會設有幾個公共小巴站?

JX9097 發表於 2018-6-8 13:31

印象中運吉提出過將某條小巴線搬入去
不過好似冇咗下文

ccicoltd 發表於 2018-6-9 01:29

這些紅小站該不是近年的事吧。

yiplo 發表於 2018-6-9 17:02

威靈頓街的小巴站其實好耐啦
以前有紅VAN 會轉上德己立街,土丹利街,閣麟街 然後行威靈頓街 再去西環

KMB-ATE1 發表於 2018-6-9 22:57

冇記錯以前紅小唔可以直行大道中,一定要係德己立街轉上去,
經士丹利街、閣麟街同威靈頓街先可以落返大道中

後來大道中解禁,先基本上唔會再有紅小上威靈頓街

AtrHenu 發表於 2018-6-10 09:43

JX9097 發表於 2018-6-8 13:31
印象中運吉提出過將某條小巴線搬入去
不過好似冇咗下文

其實呢個小巴站除了係以前俾北流水紅Van服務用過外,仲曾經俾一條綠小去大口環(經西半山)用過呢個站頭;但可惜呢條綠小長期受威靈頓街近鏞記酒家經常出現違泊問題而出現班次不穩定,所以後期呢條(中環去大口環)啲綠小就很快搬移去中環區其他位置做總站.:lol

而你所提及啲傳聞(運吉打算安排某條小巴去),應該就係小弟提及個條綠小(但現時已經取消並轉用居民(非專)小巴形式服務).:lol

ccicoltd 發表於 2018-6-10 13:25

AtrHenu 發表於 2018-6-10 09:43
其實呢個小巴站除了係以前俾北流水紅Van服務用過外,仲曾經俾一條綠小去大口環(經西半山)用過呢個站頭;但 ...

10A 總站在德己立街以東,現時是的士站,與威靈頓街的紅小站沒有關係。

fanling409cq 發表於 2018-6-19 06:24

呢個站應該廢左佢啦

4437 發表於 2018-6-19 08:33

KMB-ATE1 發表於 2018-6-9 22:57
冇記錯以前紅小唔可以直行大道中,一定要係德己立街轉上去,
經士丹利街、閣麟街同威靈頓街先可以落返大道 ...

有冇解釋過點解呢段要做禁區?除咗小巴,而家係連一條巴士線都冇經過德己立街同域多利皇后街之間一段大道中。
頁: [1]
查看完整版本: 威靈頓街的公共小巴站