ricky 發表於 2018-9-13 15:41

紅van行觀塘繞道?

今朝在觀塘繞道行九龍麵粉廠對出天橋,竟然有兩架紅van(一架係觀塘至旺角、一架係油塘至旺角)往新蒲崗方向行駛。
觀塘繞道可以行紅van咩?:L

10598C 發表於 2018-9-15 17:54

唔載客情況下可能可以?試過見到寶林北路有紅van行

ricky 發表於 2018-9-15 18:52

10598C 發表於 2018-9-15 17:54
唔載客情況下可能可以?試過見到寶林北路有紅van行

但我見到兩架小巴都有客,車頭亦無「暫停載客」牌。

10598C 發表於 2018-9-15 19:05

ricky 發表於 2018-9-15 18:52
但我見到兩架小巴都有客,車頭亦無「暫停載客」牌。

咁就不得而知,可能偷雞?同埋係咪滿客?會唔會當時觀塘道有意外大塞?

ricky 發表於 2018-9-15 19:29

10598C 發表於 2018-9-15 19:05
咁就不得而知,可能偷雞?同埋係咪滿客?會唔會當時觀塘道有意外大塞?
...

每車只有三、四個乘客。運輸署有指引觀塘道塞車,紅van可以行觀塘繞道嗎?

10598C 發表於 2018-9-15 21:31

ricky 發表於 2018-9-15 19:29
每車只有三、四個乘客。運輸署有指引觀塘道塞車,紅van可以行觀塘繞道嗎?
...

唔排除因為大塞而偷雞行觀繞

ricky 發表於 2018-9-15 22:29

10598C 發表於 2018-9-15 21:31
唔排除因為大塞而偷雞行觀繞

但唔見觀繞有禁止小巴路牌。

ccicoltd 發表於 2018-9-15 22:39

紅小在日間可經觀塘繞道來往偉發道和將軍澳道,只此而已。
https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20151909/cgn201519091877.pdf
放寬的目的是提供多一條往氣站的路。

ricky 發表於 2018-9-20 10:19

ccicoltd 發表於 2018-9-15 22:39
紅小在日間可經觀塘繞道來往偉發道和將軍澳道,只此而已。
https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20151909/ ...

但觀繞又唔多見有「禁止公共小巴,專線小巴除外」路牌。

dcyw 發表於 2018-9-20 13:15

ricky 發表於 2018-9-20 10:19
但觀繞又唔多見有「禁止公共小巴,專線小巴除外」路牌。
因為觀塘繞道屬快速公路,快速公路條例已禁止公共小巴行駛,除非另行作出豁免。
頁: [1]
查看完整版本: 紅van行觀塘繞道?