paul2357paul 發表於 2018-12-5 00:45

為何香港到頭來都係唔積極搞大寄存locker服務?

諗起日本在寄存locker服務方面真係發達到飛起,為何香港竟然對此極不積極?
搞極實際覆蓋範圍仍然極細,就算唔計較其收費比起預左長租既迷你倉貴好多倍都好?

qunow 發表於 2018-12-5 01:11

地租也貴不少…另外雖然收費比長租高但是平均空置時間也不低。另外,有關於香港行李寄存服務,可以搜一下這個叫Freedrop的服務

lsc04d11 發表於 2018-12-5 11:59

屯門市廣場都有locker俾人寄存行李呀。以我記得,又一城都有。
通常都喺啲不起眼地方,梗係啦,起眼都用左黎做鋪收租啦

JX9097 發表於 2018-12-6 00:55

lsc04d11 發表於 2018-12-5 11:59
屯門市廣場都有locker俾人寄存行李呀。以我記得,又一城都有。
通常都喺啲不起眼地方,梗係啦,起眼都用左 ...

新城市同時代都有

DIH 發表於 2018-12-6 11:37

近年多陸客血拼,各大商場才加設locker。

香港地方細,比較少好似外國咁停一停唔過夜再去下一度,交通又方便,買太多咪先返歸下次再掃囉,所以一直以來locker沒有甚麼必要。

此地流行人肉locker-老公/男友 :lol

JX9097 發表於 2018-12-6 11:49

香港地方細,比較少好似外國咁停一停唔過夜再去下一度,交通又方 ...

都唔係嘅
有時買完嘢想繼續行都好唔方便
(未必好重, 但可能好大嚿)
有車嘅當然可以放上車
但冇車嘅只好拎住死死地行, 都真係麻煩

HV7025 發表於 2018-12-6 23:31

香港地方細,比較少好似外國咁停一停唔過夜再去下一度,交通又方 ...

香港地方細交通方便呢點係真嘅,即使係行程最後一日瘋狂血拼,但只要酒店喺地鐵沿線,大可以擺低個喼喺酒店,行完街返酒店拎喼再去機場,也不算困難
亦因為香港不算大,大部分情況下,遊客並唔需要因為去某個景點而換住宿地點,唔需要拎住喼走、中途喺車站寄存行李去玩
呢個同我哋去台灣、日本中途可能會去郊外浸一晚溫泉,第二日又返去市區行街唔同

至於商家唔願意設locker嘅原因,當然係土地問題,市區車站已無多餘空間
商場就開舖收租賺多唔知幾多n倍,自然就無興趣設locker

除此之外,仲有一個原因,雖然香港而家一街都係喼神,但佢哋個喼係貨車,唔係行李,一定係隨身攜帶,方便隨時攤喼執戰利品,其實唔太需要寄存服務

jpoon 發表於 2018-12-9 02:30

其實香港儲物櫃係收貴嘅,近年好多大商場都有,除咗新地,九倉旗下嘅時代廣場、海港城、荷里活廣場亦有。話商場土地問題所以唔放我就唔係咁諗,儲物櫃其實同順豐等等嘅櫃佔地差唔多,要搵位唔會冇(更何況順豐有D係租間舖放櫃)
車站印象中只有香港西九龍站先有(唔肯定機場快綫車站有冇)
對比深圳,好多超市、深圳書城甚至有博物館等都有提供免費儲物櫃,而且有D係畀條碼你,甚至有D用指模,真係方便好多
頁: [1]
查看完整版本: 為何香港到頭來都係唔積極搞大寄存locker服務?