eternalflame 發表於 2018-12-10 14:01

政府地圖換新裝

政府地圖網站換左網址之餘亦都轉左地圖面個theme
用嘅版本係同app睇齊
http://www.map.gov.hk/gm/map/

新地圖面會同時標示起緊或者即將起好的建築物名稱
而唔會好似舊版用淺色虛線表示
例如西九龍發祥街西資助房屋
就已經標左「凱德苑」
但海盈邨同凱樂苑就連樓宇名稱都無

jpoon 發表於 2018-12-12 04:52

你講西九龍果頭,地圖似乎冇畫到連接V Walk同海達邨條天橋,但就有畫到連接V Walk同富昌商場條天橋

busnrail_fans 發表於 2018-12-12 10:28

其實佢地到底用咩嘢準則,去決定標示邊d即將落成嘅建築物呢?

起好等入伙嘅沙田碩門邨二期同埋石硤尾邨第三/七期,前者就只係畫咗樓宇形狀冇show到名,後者就兩樣都冇show

起得八八九九嘅綠置居屋苑深水埗麗翠苑,雖然有畫到樓宇形狀,但係樓名只係show第1-6座,但係明明個屋苑6座樓都已經有正式名稱 :L

已經平緊頂兼且髹緊外牆嘅火炭駿洋邨同埋上水寶石湖邨,前者就樓宇形狀同樓名都show曬,後者就兩樣都冇show :L:L

ricky619 發表於 2018-12-12 11:46

凱德苑是正式命名的名字嗎?

eternalflame 發表於 2018-12-12 12:55

busnrail_fans 發表於 2018-12-12 10:28
其實佢地到底用咩嘢準則,去決定標示邊d即將落成嘅建築物呢?

起好等入伙嘅沙田碩門邨二期同埋石硤尾邨第 ...

準則就真係唔見得有, 講得遠少少就連大橋口岸PTI個公共廁所都未標出黎

eternalflame 發表於 2018-12-12 12:56

ricky619 發表於 2018-12-12 11:46
凱德苑是正式命名的名字嗎?

Google過搵唔到有呢個名, 睇黎連地區諮詢都無

li1872903 發表於 2018-12-13 11:50

但原本施工中既字樣冇左?

eternalflame 發表於 2018-12-13 13:51

li1872903 發表於 2018-12-13 11:50
但原本施工中既字樣冇左?

好多都無左, 道路就用虛線表示, 但建築物有晒輪廓

頁: [1]
查看完整版本: 政府地圖換新裝