jaclam 發表於 2018-12-28 11:41

「香園圍公路」命名消息

地政總署建議連接粉嶺公路及香園圍邊境管制站的道路命名為「香園圍公路」,英文為「Heung Yuen Wai Highway」,當中與粉嶺公路的交匯處將直接被納入香園圍公路範圍,不設獨立命名。

Ref: https://www.districtcouncils.gov ... 26/TPDC_2018_84.pdf

jpoon 發表於 2018-12-30 04:31

題外話,香園園邊境管制站終於叫返做管制站,唔會好似西九龍站同港珠澳大橋咁叫口岸

jaclam 發表於 2018-12-30 22:45

jpoon 發表於 2018-12-30 04:31
題外話,香園園邊境管制站終於叫返做管制站,唔會好似西九龍站同港珠澳大橋咁叫口岸
...

本來一開始港方就係叫管制站
只不過成個工程計劃名兩地為咗統一而叫蓮塘/香園圍口岸
實際上只有華方叫蓮塘口岸

jpoon 發表於 2019-1-2 01:48

jaclam 發表於 2018-12-30 22:45
本來一開始港方就係叫管制站
只不過成個工程計劃名兩地為咗統一而叫蓮塘/香園圍口岸
實際上只有華方叫蓮 ...

但之前港珠澳大橋香港一邊都係叫口岸

sancouve 發表於 2019-1-2 10:30

jpoon 發表於 2019-1-2 01:48
但之前港珠澳大橋香港一邊都係叫口岸

仲有深圳灣同高鐵站,都好少聽人叫管制站

jpoon 發表於 2019-1-2 13:03

sancouve 發表於 2019-1-2 10:30
仲有深圳灣同高鐵站,都好少聽人叫管制站

呢兩個唔同,因為官方叫法係用管制站(如果講少人叫,其實落馬洲支綫管制站都少人叫,通常D人都係就咁叫落馬洲或福田)
反而港珠澳香港一邊係叫香港口岸而唔係叫管制站

jaclam 發表於 2019-1-2 14:02

jpoon 發表於 2019-1-2 13:03
呢兩個唔同,因為官方叫法係用管制站(如果講少人叫,其實落馬洲支綫管制站都少人叫,通常D人都係就咁叫 ...

其實全部嘅港方出入境關卡都係叫管制站
西九龍嘅係 高鐵西九龍管制站
港珠澳嘅係 港珠澳大橋出入境管制站
口岸只不過變咗係成個建築嘅名
可能因為高鐵同港珠澳嘅邊境建築都比較大型

barking 發表於 2019-1-16 22:23

管制站個名改得唔係幾好聽。你會同別人講「我去口岸」、定係講「我去管制站」?

PF2802 發表於 2019-1-17 10:36

barking 發表於 2019-1-16 22:23
管制站個名改得唔係幾好聽。你會同別人講「我去口岸」、定係講「我去管制站」? ...

我會講「我去香園圍」

barking 發表於 2019-1-17 20:06

PF2802 發表於 2019-1-17 10:36
我會講「我去香園圍」

咁就唔準確,香園圍實際位置不在口岸。
頁: [1] 2
查看完整版本: 「香園圍公路」命名消息