paul2357paul 發表於 2019-1-20 08:29

中環灣仔繞道附近週邊既道路大家認為仲有甚麼改善空間?

1.林士街天橋西行行車線稍沿前東行行車線北移,讓租庇利街隧道西行可取消上橋讓路位?
https://www.youtube.com/watch?v=XkbrBmDgsJk
2.畢打街隧道東行慢線左cut與對應既干諾道中東行右cut上夏慤道天橋二留一?
https://www.youtube.com/watch?v=rFyul565V9I

DIH 發表於 2019-1-20 21:16

如果技術上可行的話,現時封了的一段東行路面除了撥出部分供西行線取消STOP位外,我想佢做返地面東行線,甚至在信德對出加條引橋等橋上東行可以落返畢打街隧道。

paul2357paul 發表於 2019-1-21 00:09

DIH 發表於 2019-1-20 21:16
如果技術上可行的話,現時封了的一段東行路面除了撥出部分供西行線取消STOP位外,我想佢做返地面東行線,甚 ...

林士街天橋東行方向整番支路直落干諾道中接連畢打街隧道一定唔做得,
因為中環灣仔繞道特登有咁既設計亦有個主要目的就係要結束上下路車輛互搶用畢打街隧道既弊病,
這點其實自多年前預留用作林士街天橋西行既橋躉設計已經反映出,否則該組橋躉肯定有另外的設計。
雖然正苦後來聲稱以冇位作解釋,但擺明只係唔想社會主流過於恐慌。
當然林鄭都係個強人,有佢領導之下拖左多年既中環灣仔繞道亦以加速地完成了。

paul2357paul 發表於 2019-1-21 13:25

要認真執既仲有唔少野執,例如:
3.干諾道東行在德輔道西路口執個燈位令直行唔駛等燈位
4.民寶街民耀街耀星街路口cut燈位,令民寶街東行無論直行左轉右轉都唔駛再等燈位,民耀街直去碼頭請犧牲吧。

tp2019 發表於 2019-1-21 14:00

中環碼頭區同香港站一脅d路同路口都要大執,而家d車cut黎cut去

DIH 發表於 2019-1-21 14:39

paul2357paul 發表於 2019-1-21 13:25
要認真執既仲有唔少野執,例如:
3.干諾道東行在德輔道西路口執個燈位令直行唔駛等燈位
4.民寶街民耀街耀星 ...
如果將民耀街由民光街至龍和道一段改成南行,往碼頭車輛一律行民祥街/干諾道中至無限極廣場對出右轉民光街,如何?

siupy 發表於 2019-1-21 23:30

paul2357paul 發表於 2019-1-21 00:09
林士街天橋東行方向整番支路直落干諾道中接連畢打街隧道一定唔做得,
因為中環灣仔繞道特登有咁既設計亦 ...

話就話互搶
但未有繞道之前
原本西環/西隧只要上咗干諾道天橋
去跑馬地/香港仔隧道甚至銅鑼灣維園一帶
一支紅綠燈都無
依家一係硬食干諾道下路N支燈
一係硬食龍和道或者博覽道2-4支燈
唔塞車都變塞車啦
我覺得最佳解決方法就係拆左林士街天橋東行之後
干諾道中往畢打街隧道改回行海港政府大樓門口
一段干諾道中,林士街天橋起支路落民吉街

流星☆雨 發表於 2019-1-27 15:53

西行東廊入口附近要改善,見到有大量司機臨急cut線

koneotis 發表於 2019-1-27 16:12

流星☆雨 發表於 2019-1-27 15:53
西行東廊入口附近要改善,見到有大量司機臨急cut線
臨急cut線通常係北角入口入繞道d車
其實北角入口同繞道咁近
都無得唔臨急cut......

所以要解決問題
最簡單係唔俾北角車入繞道

或者由糖水道天橋
沿著和富中心海旁起條新橋直達繞道緊急出口(即係入隧道前一刻見到嘅分叉位)

所有北角入繞道車輛必須使用該路
頁: [1]
查看完整版本: 中環灣仔繞道附近週邊既道路大家認為仲有甚麼改善空間?