busfunfun 發表於 2019-1-24 00:41

錦田繞道的發展

錦田繞道近大江埔一端有預留位置,是否供日後擴建之用?

另外,繞道上東西行各有兩個巴士站停車灣,有咩路線有潛質改經?

EX-TL 發表於 2019-1-25 00:21

錦田繞道繞過左錦田市人流密集位置, 而繞道唔算長, 對客量同加快車程無明顯幫助.

若有某線只係搵位擺入錦上路站, 就可以用繞道繞過錦田市, 但睇唔出咁做會快得過用錦河路出入蒙養, 而直接搵條線擺錦田繞道做總站, 最近磅應該係早年「延長」左出元朗鳳翔路嗰條77K.

現時將54或77K是旦一條改行繞道, 對乘客嚟講冇乜益處, 乘客冇得等齊兩條疏線, 反而有機會俾小巴搶埋.

錦田繞道其實只係錦田市背面, 巴士實在無改行繞道的必要.

kitarolo 發表於 2019-1-25 06:25

EX-TL 發表於 2019-1-25 00:21
現時將54或77K是旦
一條改行繞道, 對乘客
嚟講冇乜益處, 乘客冇得
等齊兩條疏線, 反而有機會
俾小巴搶埋.

正是。而家元朗大埔
紅小係經繞道,綠小線
我就唔清楚,264R拉疏
整到唔湯唔水,64P更取消
已久,況且快得繞道一段時
巴士其餘路段難以扒頭。

除非有新住宅項目發展啦。
粉嶺馬適路巴士灣都等咗近
20年先叫有線「插定旗先」

HV9990 發表於 2019-1-26 00:30

wiki講錦田公路有條link有圖則,嗰段路應該係比人繞過迴旋處用
https://www.legco.gov.hk/yr00-01/chinese/panels/tp/papers/a287c01.pdf

paul2357paul 發表於 2019-1-26 15:03

其實呢條路叫錦田繞道係咪太誇?
講真若日後再冇延伸令該路有更快捷跨區功能,請改名叫錦田北路吧。

hkaiw 發表於 2019-1-26 20:27

HV9990 發表於 2019-1-26 00:30
wiki講錦田公路有條link有圖則,嗰段路應該係比人繞過迴旋處用
https://www.legco.gov.hk/yr00-01/chinese/ ...

因為如那份立法會文件所述大江浦以東一段錦田公路也會進行擴建,但是最終沒有落實。

HV9990 發表於 2019-1-27 02:05

paul2357paul 發表於 2019-1-26 15:03
其實呢條路叫錦田繞道係咪太誇?
講真若日後再冇延伸令該路有更快捷跨區功能,請改名叫錦田北路吧。
...

咁佢的確係一條bypass,唔覺得咁叫有咩問題
頁: [1]
查看完整版本: 錦田繞道的發展