T277 發表於 2019-3-10 12:02

週六下繁沙市城隧線脫班情況

48X: 表定6-8分鐘一班, 但實際上開緊10分鐘一班, 條龍屈返去47X站頭, 好多班用12800都真.頂閘離開, 留後20-30個客, 真係唔知城隧可以點上車。

49X: 條龍仲短過佢, 最多坐滿走人, 班次於表定範圍, 一般入站時12800上層坐滿窗口位, 跟平時一樣 (有D班次上層仲有大量座位)

47X: 班次穩定, 但47A無咩人識上, 一般都係等返47X

269D: 密密黎

#真係估唔到48X可以咁樣收車法, 要去路德圍打後的客真係多謝晒
#亦估唔到49X班次咁穩定
#如果而家仲有3+2 AD/AV班客會唔會暴動

另, 有幾個白恤衫+黑冷背心的Staff喺度維持秩序,係咩職級來,高級前線?

Ricky403 發表於 2019-3-10 12:15

48X、49X用12.8,仲要大量?
吹水都有個譜呀樓主;P

我平日睇完全相反,49X非繁上晝成日開12,下繁廣源開都間中甩到10分,48X好多時無6-7都有9分,下繁禾輋開無5分一班都有6分,條龍長但一班車係上得哂
不過49X下繁城隧上就算沙市已經頂閘都上到,因為都幾多人會喺城隧落車轉車,有時沙市根本就上唔哂,轉車客會比較多,只不過唔係排頭就要做閘長

T277 發表於 2019-3-10 12:27

吹水都有個譜呀樓主

首先,閒日還閒日;P
1. 48X收車收到9分鐘一班已經死得啦,人地46X下繁都有6-8分/班往美孚,一般半滿至大半滿上城隧。你48X收到呢個數, 就算所有乘客見企位照上, 上到真頂閘, 都會有人留後

2. 49X日間非繁開10/12好似係表定班次, 無載唔晒就算啦, 目的地係荃灣的話又有48X/47X揀。如果去青北坐249X亦唔輸蝕, 不過要去大會堂搭咁解姐。

3. 49X上繁城隧都要等2/3班 (唔知而家係咪) 因為落客量比較少, 最多由頂閘落剩企位, 而且係荃西工廠獨市, 成個新界的人焗住轉佢 (當然, 可以用73X果類, 但要行囉)

4. 城隧線閒日個客流係有surge, 但假日係Full surge, 由頭班開始已經成堆北上客。朝早9點後一直有探親客/行街客/真旅客, 一直雙向爆到尾班

noname617 發表於 2019-3-10 13:00

吹水都有個譜呀樓主

49x係有用12.8掛牌及星期六,日有681的12.8支援,禮拜六唔開980x未有12.8抽過黎支,兌2014年承諾49x會換12.8用車

noname617 發表於 2019-3-10 13:01

吹水都有個譜呀樓主

我懷疑#1樓主,分唔清12.8同12米mmc。混淆左

tonytse126 發表於 2019-3-10 14:12

noname617 發表於 2019-3-10 13:00
49x係有用12.8掛牌及星期六,日有681的12.8支援,禮拜六唔開980x未有12.8抽過黎支,兌2014年承諾49x會換1 ...

反而見行249X的12.8米卻多是來自荔廠,這點又比奇怪....

noname617 發表於 2019-3-10 14:23

tonytse126 發表於 2019-3-10 14:12
反而見行249X的12.8米卻多是來自荔廠,這點又比奇怪....

可能脫班,拉279x走,飛繁試過有279x掛牌上過廣源

HT408 發表於 2019-3-10 14:29

249X有壞車收車只會拉49X救命,唔會 亦無可能拉279X

AtrHenu 發表於 2019-3-10 14:30

可能係因為249X長期有另外2條(249M,279X)同樣係青衣鐵路站做總站而又係長期派企鵝(水塘)巨無霸的青荔廠所引致的特見囉?!:lol;P

tonytse126 發表於 2019-3-10 14:50

曾見過在12米車返到青衣站後私走,跟著由另一架12.8去做返沙田
頁: [1] 2
查看完整版本: 週六下繁沙市城隧線脫班情況