tonychow 發表於 2019-4-12 18:31

AVW28 發表於 2019-4-12 07:54
我尋晚搭89D返歸,想返起呢個post,心諗:沙中線未通車,九巴咁快就投降?
(按:今次沙中線對巴士既影響範 ...

我嘅 rule of thumb 係如果等車時間夠我搭鐵由出發地到目的地同一區,咁我就會搭鐵。
依家啡線 18 分鐘一程,將來到鑽石山,如果喺鑽石山等巴士要等 20 分鐘,咪計下搭鐵搭到去邊 ;P
解決方法,一係鬥快(89C 彩虹返第一城快定鐵快?),一係鬥平(第一城落彩虹拍完 $2 機後 $7.2 ),一係鬥舒服(有幾多條東九新界線彩虹上唔使企?),一係改為開其他區線同鐵死過(過海早繁塞西隧?),一係做好無鐵嘅區(廣黃?新田圍?濱景?馬鞍台?不過其實濱景行落石門站都唔使十分鐘,廣黃做尾站直出其他區又焗兜,新田圍繼續行返獅隧算啦,同埋成日話經亞公角拖慢車程,但其實有幾多線馬鞍台唔經馬市直出先?)。

RyanPun 發表於 2019-4-12 19:14

tonychow 發表於 2019-4-12 18:31
我嘅 rule of thumb 係如果等車時間夠我搭鐵由出發地到目的地同一區,咁我就會搭鐵。
依家啡線 18 分鐘一 ...
中產人啲諗法,我地呢啲凡夫俗子係唔會明,烏站出經錦英落馬市又唔見話兜,烏站直出馬市嗰條叫99。

講真亞公角塞根本係濱景同石門兩組燈累事,次次哂鬼哂啲時候係呢兩盞燈,試下喺工廠區唔開工期間(例如CNY前後)喺早繁搭車經濱景,條路仲順過你條大腸。

我一直係度諗可唔可以改到濱景嗰段大涌橋路唔可以跨過對面行車線轉入支路(特別係石門安麗街嗰個路口,同埋安心街轉出迴旋處呢兩個麻煩位),但就最難預計入石門堆車會點行,咁樣一改隨時拖埋迴旋處一齊死,所以就想問下其實有冇啲比我呢個更加可行嘅改善方法,因為次次朝早早繁、下晝1點幾2點啲送貨高峰時段、同埋放工時段太多車塞死哂大涌橋路來回方向嘅車,咁樣落去車龍隨時塞到耀安咁遠。

noname617 發表於 2019-4-12 19:28

中產人啲諗法,我地呢啲凡夫俗子係唔會明,烏站出經錦英落馬市又唔見話兜,烏站直出馬市嗰條叫99。

講真 ...

大涌橋路無法轉右入碩門,所有車必須經安明街入碩門

noname617 發表於 2019-4-12 19:28

講真 ...

大涌橋路無法轉右入碩門,所有車必須經安明街入碩門
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 今晚啲東九沙田線發生咩事