talktogether 發表於 2019-4-29 17:50

48X係大窩口站既轉乘優惠係咪取消左?

今日係天耀搭69M,係大窩口站轉48X,上車先發現係收$8.1,咩轉乘優惠冇左啦咩?

YY487 發表於 2019-4-29 17:57

shakugan2005 發表於 2019-4-29 20:45

因為48X個轉乘優惠係好ON居咁叫車長去到大窩口站調整八達通機, 再去到葵涌公立學校再調整八達通機, 等乘客一定要大窩口站轉乘先有轉乘優惠, 但好多車長都採你有味, 去程回程都可以弄錯仲會同你講價錢一樣, 拍你就拍啦, 如果依架係53咁可能會認真D調整部八達通機, 但有幾多48X車長咁認真去到大窩口站調整部八達通機再到葵涌公立學校再調整八達通機就真係值得相榷, 衰就衰在九巴算到一定要大窩口站先有轉乘優惠增加車長工作量

lsc04d11 發表於 2019-4-29 21:05

樓主係咪搭車經驗不足 一遇到呢啲問題 梗係先覺得係八達通機set錯啦你又冇話查左九巴網站唔見左個優惠唔通我搭E33轉E31去東涌北(我講我真實遇到 而當時我目的地係迎東) 佢扣我10.8我又會即刻諗個轉乘冇左咩?

樂仔〞 發表於 2019-4-29 21:40

shakugan2005 發表於 2019-4-29 20:45
因為48X個轉乘優惠係好ON居咁叫車長去到大窩口站調整八達通機, 再去到葵涌公立學校再調整八達通機, 等乘客 ...

其實國瑞路公園起係可以唔轉八達通路線
不過司機唔肯轉啱方向,咪上 APP1933 或者 27454466 追返錢囉
我都係因為 960 唔啱方向搞到我扣多咗 $11.0,咪一樣向九巴追緊條數 ...

arfung 發表於 2019-4-29 21:48

因為48X個轉乘優惠係好ON居咁叫車長去到大窩口站調整八達通機, 再去到葵涌公立學校再調整八達通機, 等乘客 ...

內部好似出左通告,最新做法48X沙田方向大窩口站前按一次八達通機(C48Z)後,無須在國瑞路公園前再按,直到下個分段位置。

arfung 發表於 2019-4-29 21:49

lsc04d11 發表於 2019-4-29 21:05
樓主係咪搭車經驗不足 一遇到呢啲問題 梗係先覺得係八達通機set錯啦你又冇話查左九巴網站唔見左個優惠   ...

我也覺得是八達通機方向調教錯, 四月份剛搭完M車轉48x,大窩口上車補一毫。

HR1377 發表於 2019-4-29 21:50

既然係咁不如整雙向分段收費,城隧轉車站前落車拍卡只收5.8,轉乘優惠落車拍卡變免費

這樣可以防止部份乘客喺大窩口站免費轉乘48X去沙中

相信樓主轉48X可以用最低價錢由天水圍去沙田:lol

shakugan2005 發表於 2019-4-29 22:15

HR1377 發表於 2019-4-29 21:50
既然係咁不如整雙向分段收費,城隧轉車站前落車拍卡只收5.8,轉乘優惠落車拍卡變免費

這樣可以防止部份乘 ...

最低價錢係W3轉276A

win350 發表於 2019-4-29 22:43

如果你經常搭,除非前面有乘客拍卡,否則會知道方向是否正確。我之前試過好多次因為車長冇校正確方向,搞到我次次都要打上九巴追討,之後次次搭車都睇實收費器銀碼係咩顏色,之都都見過校錯方向,我都一定要佢轉啱方向我先拍。有次提佢轉八達通方向,有個就醒目,即刻轉返啱既,另外果個竟然問「有咩問題」,我就說「用轉乘優惠」,佢先死死氣咁轉。老實講,堅持唔轉冇問題,不過我一定打上九巴追討。
頁: [1] 2
查看完整版本: 48X係大窩口站既轉乘優惠係咪取消左?