da54 發表於 2019-5-20 17:28

運輸署建議新界 114A 部分時間繞經尚德

https://www.districtcouncils.gov.hk/sk/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/ttc/16963/Proposal_for_Rerouteing_of_NT_GMB_Route_114A_via_Tong_Ming_Street_Sheung_Tak_Plaza.pdf

為配合區內乘客需求及運作需要,運輸署建議新界專線小巴第 114A 號線 (將軍澳站—海天晉(循環線))在上午9時至晚上7時,途經唐明街並在尚德廣場外加設分站。

lsc04d11 發表於 2019-5-20 17:32

正路番啲

JX9097 發表於 2019-5-20 18:25

一早就要啦
其實將114A/ B 改尚德開, 經將軍澳站去將南會唔會更好?

10598C 發表於 2019-5-20 20:21

JX9097 發表於 2019-5-20 18:25
一早就要啦
其實將114A/ B 改尚德開, 經將軍澳站去將南會唔會更好?

其實而家尚德至popcorn天橋就起好,我有啲懷疑 114A 有冇需要兜過去

而小巴去調景嶺站始終有兩條地鐵線,可以方便乘客

我係有諗過 114A 同 114B 合拼,由調景嶺站去將軍澳站 / 尚德,來回行唐賢街、至善街、唐俊街
不過可能會涉及影響其他區內小巴線利益

BTW 今次改為經唐明街停尚德廣場站,而非尚德巴士總站,似乎係尚德議員反對佔用尚德總站小巴站,因為尚德議員提出尚德至中環小巴建議,要用呢個小巴站位
頁: [1]
查看完整版本: 運輸署建議新界 114A 部分時間繞經尚德