jaclam 發表於 2019-7-3 00:05

3/7 九巴巴士站更名消息【調景嶺站】

由 2019 年 7 月 3 日起,以下九巴巴士站正式更名:

[*]CH38-A-1000-0

[*]舊稱:調景嶺站 TIU KENG LENG STATION
[*]新名:翠嶺路 CHUI LING ROAD

lsc04d11 發表於 2019-7-3 10:51

黃克競可以出全名 點解呢個站唔用ive或專上學院個名? (Btw 我不太清楚正名)

JX9097 發表於 2019-7-3 13:32

lsc04d11 發表於 2019-7-3 10:51
黃克競可以出全名 點解呢個站唔用ive或專上學院個名? (Btw 我不太清楚正名)

其實根本唔需要改個站明明就喺調景嶺站出面
就算話驚同總站撞名, 照平常做法大可以改做都會駅

至於調景嶺, 站名基本上都唔會改
因為要畀N691做總站名

樂仔〞 發表於 2019-7-3 19:04

JX9097 發表於 2019-7-3 13:32
其實根本唔需要改個站明明就喺調景嶺站出面
就算話驚同總站撞名, 照平常做法大可以改做都會駅

呢個係 91R 外面嗰個站
改做景嶺路應該係唔想連續兩個站都係叫調景嶺站啫 ...

JX9097 發表於 2019-7-3 20:28

樂仔〞 發表於 2019-7-3 19:04
呢個係 91R 外面嗰個站
改做景嶺路應該係唔想連續兩個站都係叫調景嶺站啫 ...
...

冇理解錯, 係692P總站嘛?所以話本身唔改都冇問題
要改都可以叫都會駅

九巴都唔知點解咁鍾意用道路名做站名
你估個個google上身咩

EX-TL 發表於 2019-7-3 20:35

請問巴士站編號內的A是什麼意思?

796219M 發表於 2019-7-3 21:11

EX-TL 發表於 2019-7-3 20:35
請問巴士站編號內的A是什麼意思?

A指行車方向爲逆時針

樂仔〞 發表於 2019-7-3 23:30

JX9097 發表於 2019-7-3 20:28
冇理解錯, 係692P總站嘛?所以話本身唔改都冇問題
要改都可以叫都會駅

睇地圖應該係連轉右向健明邨 / 調景嶺站方向嘅燈口都未到,係臨燈口之前嗰個站 ...

10598C 發表於 2019-7-3 23:44

App 裡面改左,睇91R就會見到,但呢個站現時封左,可能會停N796個調景嶺站?

toby_tl10 發表於 2019-7-4 00:32

91R
5月尾出咗份通告,臨時取消翠嶺路調景嶺站,改停調景嶺公共運輸交匯處。6月尾出咗兩份通告,一份講新增調景嶺站(公共運輸交匯處),另一份講臨時取消翠嶺路站。即係7月尾整完路會停兩個站。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 3/7 九巴巴士站更名消息【調景嶺站】