LN9267 發表於 2019-7-11 22:36

中西區區議員關注堅尼地城至大口環一帶小巴服務問題

https://www.districtcouncils.gov.hk/central/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/tts/15940/20190718_TTC_WQ10_2019.pdf

運輸署回覆:
https://www.districtcouncils.gov.hk/central/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/tts/15940/20190718_TTC_WQ10_2019_Annex_I.pdf

原來大口環一帶診療所接收瑪麗骨科服務,某程度再出現之前葛亮洪交通服務不足的情況。

58系列在過去一年有41宗投訴,意味著市民不太滿意AMS服務,只可惜大口環只容許小巴行走,否則可以使用巴士解決。

kay 發表於 2019-7-11 22:43

其實旅遊巴都行到大口環個陣
43M唔會唔可以行

如果沙灣徑落唔到去
可以經數碼港過去

反而想知下路係咪唔比紅VAN行

andy92 發表於 2019-7-12 09:11

唔知 10 號打唔打得爆 ?

其實要轉鐵都岩路,只係貴 ...

kay 發表於 2019-7-12 10:06

繁時大口環無邊條唔爆
10都有個問題係數碼港開
有時未到大口環都上左幾個人

其實等得黎行上去搭43M都已經出左城

LN9267 發表於 2019-7-12 10:53

kay 發表於 2019-7-11 22:43
其實旅遊巴都行到大口環個陣
43M唔會唔可以行

春秋二祭見過有紅色小巴在域多利道墳場等客去旺角,我相信域多利道應該容許紅色小巴行走。
即使南區區議會想保小巴,但中西區區議會出聲,運輸署有必要正視大口環的交通問題,畢竟骨科不少長者覆診。

LN9267 發表於 2019-7-12 10:56

我相信中西區區議會主要關心西區居民日後需要去大口環覆診的問題,之前他們關心葛亮洪交通問題才有59X出現。
從南區角度,坐58往返大口環沒有西區那邊那麼嚴峻,畢竟大口環也有一些HKU設施,有學生在大口環落車,自然有空位讓南區居民上車去香港仔。

wingho_cwh 發表於 2019-7-12 11:45

LN9267 發表於 2019-7-12 10:53
春秋二祭見過有紅色小巴在域多利道墳場等客去旺角,我相信域多利道應該容許紅色小巴行走。
即使南區區議 ...

域多利道可以行紅 VAN,但大口環道唔得

053h4 發表於 2019-7-12 13:15

363330hx 發表於 2019-7-12 13:28

咁就應該畀紅小入大口環

363330hx 發表於 2019-7-12 13:29

如果運吉肯畀紅小入大口環,咁香石線來回入大口環做得起全日
長遠應該取消紅色小巴禁區
頁: [1] 2
查看完整版本: 中西區區議員關注堅尼地城至大口環一帶小巴服務問題