eric278 發表於 2019-8-12 11:06

李強旗下新界專線小巴10M, 13, 110/110A於18/8加價

由2019年8月18日起,李強企業營運的新界專線小巴10M, 13, 110, 110A線將調整票價。

10M
6.4 → 7.1
3.6 → 4.0(適用於每日1100-1600班次)
2.4 → 2.7

5.8 → 6.4
4.1 → 4.6
3.4 → 3.8

9.8 → 10.8
7.3 → 8.1

110A
7.3 → 8.1

來源:運輸署通告
https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_13/WCONTE/20190809_ta_gmb_10m_13_110_fare_adjustment_chi.pdf

ricky 發表於 2019-8-12 12:33

110加得咁狼,但又成日無車行。:@

andy92 發表於 2019-8-12 13:55

110加得咁狼,但又成日無車行。

縮去九龍灣算啦,九龍城半粒鐘一班搭 796C 好過

ricky 發表於 2019-8-12 14:54

andy92 發表於 2019-8-12 13:55
縮去九龍灣算啦,九龍城半粒鐘一班搭 796C 好過

但我有晚在九展等110,唔使一個字就到。九龍城仲有人等110往返將軍澳,無得縮。

eric278 發表於 2019-8-12 15:47

110加得咁狼,但又成日無車行。

有一半班次110已轉為行短程的110A

andy92 發表於 2019-8-12 17:21

ricky 發表於 2019-8-12 14:54
但我有晚在九展等110,唔使一個字就到。九龍城仲有人等110往返將軍澳,無得縮。

...

半粒鐘一班又無ETA仲有人肯等,如果即班無位就瀨野

ricky 發表於 2019-8-12 19:26

andy92 發表於 2019-8-12 17:21
半粒鐘一班又無ETA仲有人肯等,如果即班無位就瀨野

111就好少少,起碼返放工仲有新蒲崗返工客支持,又可以靈活調去做102。

ricky 發表於 2019-8-12 19:28

eric278 發表於 2019-8-12 15:47
有一半班次110已轉為行短程的110A

但兩線在非繁一樣咁疏。

10598C 發表於 2019-8-13 00:21

ricky 發表於 2019-8-12 19:28
但兩線在非繁一樣咁疏。

主要靠商貿區搵食嘅小巴,非繁忙時間好多時客量都麻麻,班次又唔密,變相更加唔吸引人搭

隔離條111同已經取消嘅106都係咁,就算297非繁忙客量其實都麻麻地
(唔係太熟87小巴,但平時經過觀塘繞道時,都好少見佢,感覺唔係班次太密、非繁客量都好一般)

密啲嘅48、68,非繁忙都係靠淘大/牛頭角搵食

MaxC 發表於 2019-8-13 10:05

無 19 座都批加價?;P

睇嚟之前李強窮到無錢換車嘅傳言屬實。
頁: [1] 2
查看完整版本: 李強旗下新界專線小巴10M, 13, 110/110A於18/8加價