miklcct 發表於 2019-8-19 13:14

AtrHenu 發表於 2019-8-19 11:20
據了解其實目前有不少有八仔雙向短程的巴士線也有需要於部份分段收費下要連績噤二次,包括:九巴53,73A,77K ...

我只係見73要連續撳兩次,6同6X唔見有呢個情況(往赤柱方向,以6為例,過鐘山台撳,埋淺水灣撳,過淺水灣撳,埋赤柱撳)。

kay 發表於 2019-8-19 13:28

又幫下樓主嘗試解答
鄉邨俱樂部開始往赤柱4.9
同時鄉邨俱樂部往淺水灣2.9

假設轉全程分段收費不能同個別短途分段一次過搞,就要先轉全程分段,再轉短途分段

nwfb23 發表於 2019-8-19 18:36

通常分段位係同一個站
但73係分左兩個站,所以有兩個分段

如上圖所示
第一次轉分段,係俾黃竹坑新圍上車既人,上車用$4.7付費,同時黃竹坑新圍$3.2/$4.2既雙向分段失效
第二次轉分段,係俾鄉村俱樂部上車既人,享有$2.9/$4.9既雙向分段

所以如果黃竹坑新圍無人上車,就連按兩次?

KE7066 發表於 2019-8-19 19:18

nwfb23 發表於 2019-8-19 18:36
通常分段位係同一個站
但73係分左兩個站,所以有兩個分段

第一個分段有咩意思?應該唔會有人黃竹坑新圍同站上落但係又拍八達通架喎,又唔係好似 81>72 咁有漏洞

miklcct 發表於 2019-8-19 20:55

我係黃竹坑新圍上,6.2,一開車就連㩒兩下,㩒第一下會變4.9,咁第二下有咩作用?

kay 發表於 2019-8-19 22:11

miklcct 發表於 2019-8-19 20:55
我係黃竹坑新圍上,6.2,一開車就連㩒兩下,㩒第一下會變4.9,咁第二下有咩作用? ...

如果按第一下改唔到短途分段咪按多下
同樣情況華富北只會按一下,但華富北全費價依然6.2
頁: 1 [2]
查看完整版本: 點解73去赤柱過黃竹坑新圍要㩒兩次分段?