JZ3968 發表於 2019-8-27 22:38

九巴ETA一問

點解近日睇一D固定時間開車既線, 例如正常開00, 20, 40分,
但ETA計出黎變會左開59, 19, 39分, 即係全部早左一分鐘開?
係咪又有野調整過?

miklcct 發表於 2019-8-28 12:03

睇城巴ETA嘅九巴時段都一樣,可以開307睇睇

Kj2052 發表於 2019-8-28 12:19

網頁版不嬲都系咁
應該比乘客預鬆d時間或減少部車早到帶來的影響
Ps嶼巴,x鐵eta都係咁

Quanta 發表於 2019-8-29 09:26

我用app 睇近日都留意到有呢個情況 仲以為係個別例子添

win350 發表於 2019-8-29 10:13

自從九巴ETA懷疑早左1分鐘,我耐不耐將自己既電話自動設定時間,差唔多每日都咁做,初時我都懷疑係我的電話時間唔啱,但set極都係咁,估唔到個個都係咁。

miklcct 發表於 2019-8-29 11:27

我見外國啲巴士總站顯示牌都係咁,開車前1分鐘已經出now

JZ3968 發表於 2019-10-17 22:42

九巴app而家又好似調返正個開車時間, 無提早一分鐘, 都唔知想點:L

KE7066 發表於 2019-10-17 23:39

miklcct 發表於 2019-8-29 11:27
我見外國啲巴士總站顯示牌都係咁,開車前1分鐘已經出now

now 同系統顯示個開車時間提早一分鐘又唔同喎
睇cambridge dictionary, now 可以解作 immediately, 而 immediately 可以解作 “close to something in time”, 即係話呢個講法係合理
但係樓主個情況係個output長期都話比編定早一分鐘開出喎
—————
回正題 估計programming上之前係當部車踏入果一分鐘(即係00秒)就會離站,所以先得出呢個output

Quanta 發表於 2019-10-18 00:00

呢兩日所見,的確係變返正確時間,無再提早一分鐘

JF6839@88K 發表於 2019-10-18 18:36

離一離題,點解啲車成日1分鐘變11分鐘?但係部車又唔係走咗...

頁: [1]
查看完整版本: 九巴ETA一問