jaclam 發表於 2019-9-8 11:21

8/9 龍運巴士站更名消息【三則大修改】

由 2019 年 9 月 8 日起,以下龍運巴士站正式更名:

[*]CA07-N-3450-2、CA07-S-3600-2

[*]舊稱:警察宿舍 POLICE QUARTERS
[*]新名:小欖 澄麗路 CHING LAI ROAD, SIU LAM
[*]留意「小欖」及「澄麗路」兩詞間有一空格,「CHING LAI ROAD」後亦有一個逗號和一個空格,與九巴形式不同
[*]CA07-N-4075-2

[*]舊稱:胡陳金枝中學 MRS AW BOON HAW SECONDARY SCHOOL
[*]新名:兆麟政府大樓 SIU LUN GOVERNMENT COMPLEX
[*]留意九巴站名為「屯門兆麟政府綜合大樓 TUEN MUN SIU LUN GOVERNMENT COMPLEX」
[*]TS17-W-1000-2

[*]舊稱:釋慧文中學 SHI HUI WEN SECONDARY SCHOOL
[*]新名:大興北站 TAI HING NORTH STATION
[*]留意九巴站名不變

GD1570 發表於 2019-9-8 11:22

釋慧文中學應該改為莊啟程第二小學

樂仔〞 發表於 2019-9-8 12:36

咁不嬲城巴同九巴係同一個巴士站,城巴改名先嘅話,九巴多數都唔跟架啦 ;P

士刁拔尼.奧 發表於 2019-9-8 12:49

學校會易手,輕鐵站唔會咁易改名九運有得避日後可能都會咁做

吳宗錡 發表於 2019-9-8 14:46

樂仔〞 發表於 2019-9-8 12:36
咁不嬲城巴同九巴係同一個巴士站,城巴改名先嘅話,九巴多數都唔跟架啦
...

以前三間巴士公司先至統一完大部分巴士站命名,宜家又各自為政。:L:L

nokia 發表於 2019-9-8 15:00

兆邦苑 》 可以考慮改為 田景

lsc04d11 發表於 2019-9-8 15:25

唔田景站都可以屯門西北游泳池啦龍運總是想6個字以內? (屯門例 前A33P往鍾屋村 呂明才中學vs 聖公會聖西門呂明才中學(N260曾設臨時站,通告係出呢個名)

GD1570 發表於 2019-9-8 16:04

士刁拔尼.奧 發表於 2019-9-8 12:49
學校會易手,輕鐵站唔會咁易改名九運有得避日後可能都會咁做

學校今個月才入伙:lol
而且正正就係釋慧文中學嘅舊址。

PKD32 發表於 2019-9-8 18:38

龍運改名,九巴唔改咁奇怪,明明同一個集團。係咪純粹未換得切?胡陳金枝有咩問題,無搬過

lsc04d11 發表於 2019-9-8 19:22

咁屯門兆麟政府綜合大樓喺正個站度 9月5日已開始有人使用 (從區議會通告稱 社會福利署蝴蝶xxxx中心已啟用 5樓) 有個近啲 同多啲公眾人會去既地方 改名都正常
頁: [1] 2
查看完整版本: 8/9 龍運巴士站更名消息【三則大修改】