jaclam 發表於 2019-11-9 19:09

E22S 即將開辦回程 城巴屆時會於觀塘增設巴士站

配合 E22S 即將開辦回程服務,城巴屆時會於觀塘新增以下巴士站:

[*]3575

[*]勵業街,海濱道
[*]Lai Yip Street, Hoi Bun Road
[*]海濱道近勵業街
[*]3576

[*]觀塘海濱花園,海濱道
[*]Kwun Tong Promenade, Hoi Bun Road
[*]海濱道順業街前

3ASV174 發表於 2019-11-9 22:45

其實呢條線想點,
去程東涌開返將軍澳當你呃里數都算,但回程做觀塘九龍灣又寶林開出幾乎兜晒將軍澳再塞隧道茶果嶺道觀塘道出去,九龍灣點預時間搭車?有 ETA 都搞唔掂啦。

寶林去九龍灣兜左成 16 公里先上客,
個距離接近等於開條線做荃灣客,但係由屯門開出黎。

sa2006107 發表於 2019-11-9 23:11

3ASV174 發表於 2019-11-9 22:45
其實呢條線想點,
去程東涌開返將軍澳當你呃里數都算,但回程做觀塘九龍灣又寶林開出幾乎兜晒將軍澳再塞隧 ...

可能真係有喺將軍澳工作嘅打工仔寧願一程過返到東涌北、滿東&逸東,寧願塞一陣車都唔想轉車坐呢~

巴士的膠 發表於 2019-11-9 23:22

可能真係有喺將軍澳工作嘅打工仔寧願一程過返到東涌北、滿東&逸東,寧願塞一陣車都唔想轉車坐呢~
...

仲有科大、西貢客,如果唔想罰企,去頭站上E22S都有機會,反正長途線點都係做到一單滿載,當然舐盡每一分一毫。

我比較想佢跟33咁飛起彩虹同鑽石山,比多兩條路揀。

3ASV174 發表於 2019-11-9 23:23

...
得少量班次要同時配合將軍澳同觀塘九龍灣既需求根本無可能,
E22S 由寶林開車到九龍灣車程起碼要 45 分鐘,寶林開車個時間連工業邨藍領收工都未必趕得切,反而佢地搭 290B 出到黃大仙隨時仲要等一大輪架 E22S 先塞到過黎,
我懷疑將軍澳連老師放工都未必搭到佢。

巴士遊樂團 發表於 2019-11-9 23:50

其實E22S總站可以縮去觀碼,專做九觀商客

ricky 發表於 2019-11-10 00:08

巴士的膠 發表於 2019-11-9 23:22
仲有科大、西貢客,如果唔想罰企,去頭站上E22S都有機會,反正長途線點都係做到一單滿載,當然舐盡每一分 ...

E22S都唔係特快線,由佢慢慢兜啦,主力做將軍澳至東涌一程車客;P
其實佢再癲啲,拉埋去將軍澳工業邨開出;P

ky927 發表於 2019-11-10 00:18

觀塘/將軍澳應該分家又一例證

3ASV174 發表於 2019-11-10 00:29

ky927 發表於 2019-11-10 00:18
觀塘/將軍澳應該分家又一例證

如果呢條係全日線,又或者你真係同時做晒兩個地方其實係無問題,但 E22S 係好明顯地為里數入將軍澳而實際上根本係想做東九客,東涌出黎成九點仲o係將軍澳兜圈,你尾段載空氣都算,
下繁將軍澳空氣完一輪再塞成堆塞車黑點出去,得一兩班真係唔知點等你,今日 6:00pm 到九龍灣,聽日隨時 6:30pm 先到,點搭呀?

10598C 發表於 2019-11-10 02:35

要收盡24蚊,點都要入將軍澳,倒不如直入環保大道去將軍澳工業邨
頁: [1] 2
查看完整版本: E22S 即將開辦回程 城巴屆時會於觀塘增設巴士站