TR3797 發表於 2020-1-18 17:33

JX9097 發表於 2020-1-18 19:32

超長途加到40-50
只會助長紅色跑車生意;P

TR3797 發表於 2020-1-18 19:38

ccicoltd 發表於 2020-1-18 20:37

2017/18 及 2018/19 年度分別有 164 及 129 條路線申請加價,大家可以評評理這是否叫「少」。

currypig 發表於 2020-1-19 11:47

還記得當年某堆人士聲稱用3 年唔加價換取座位改為19 座
政府還唔借勢阻撓佢地? ;P

acc1368 發表於 2020-1-21 04:06

TR3797 發表於 2020-1-18 19:38
灣仔-落馬洲皇崗跑狗都要50元,睇唔到紅van要平過佢嘅原因

原因就係「落馬洲皇崗」呢五個字係用嚟合法搶錢
跨區元朗屯門10蚊
旺角官塘10蚊
過海特快: 灣荃18蚊/通宵20蚊 (幾年無加)
西荃19蚊
麗城23蚊
長途 旺角元朗$22-25
以上己經係樓主講緊既水平
超長途
佐敦道元朗$25(其實佐敦道元屯己算超長 唔輸得灣仔上水幾多 最長既銅鑼灣元屯己經無)
60-70 ?? 皇崗跑狗都無咁狼死啦

wln162 發表於 2020-1-27 12:15

其實小巴座位增至19人以後,石油氣價格維持3~3.5元左右,已緩解不少漲價壓力.小巴業者提出漲價是否因保險費上漲?

toyl 發表於 2020-1-27 14:23

其實小巴座位增至19人以後,石油氣價格維持3~3.5元左右,已緩解不少漲價壓力.小巴業者提出漲價是否因保險費上 ...

除咗保險,又賴換車同加人工用咗好多錢 ;P

kay 發表於 2020-1-27 14:32

多三個位但車租貴左一半,當然都要加,一架新車80萬一部,但以現時van仔發展,都係無前景,手持小巴牌個班仲慘,跌價一半

JU2541 發表於 2020-2-1 19:31

其實小巴座位增至19人以後,石油氣價格維持3~3.5元左右,已緩解不少漲價壓力.小巴業者提出漲價是否因保險費上 ...

架車本身又重左又食油
成本升得仲快過收入
幾年前咩人工…依家咩人工

頁: [1] 2
查看完整版本: 點解呢兩年小巴加價嘅線路大幅減少