talktogether 發表於 2020-1-22 09:01

啟德站對啟德附近一帶小巴的影響

九龍小巴25M,102及86這些小巴路線的總站毗鄰啟德站,啟德站啟用後,乘客可於鑽石山站作MTR轉乘點,現實是否會對這些小巴綫的客量帶來影響呢?歡迎討論,謝謝

andy92 發表於 2020-1-22 09:46

可能會有人用 NT105 啟德站轉鐵去大圍、沙田

時間上唔會慢過 798 再轉車

talktogether 發表於 2020-1-22 15:57

andy92 發表於 2020-1-22 09:46
可能會有人用 NT105 啟德站轉鐵去大圍、沙田

時間上唔會慢過 798 再轉車

搭105就係采頤花園站落,行去鑽石山站往大圍/沙田吧

andy92 發表於 2020-1-22 16:00

talktogether 發表於 2020-1-22 15:57

太子道東工業貿易大樓行去啟德站近得多

JX9097 發表於 2020-1-22 21:57

采頤行去鑽石山站?
Are you kidding me?

talktogether 發表於 2020-1-22 22:13

JX9097 發表於 2020-1-22 21:57
采頤行去鑽石山站?
Are you kidding me?
https://zh.m.wikipedia.org/zh/%E9%91%BD%E7%9F%B3%E5%B1%B1%E7%AB%99
Surely not, wiki說是鑽石山站B出口來的

JX9097 發表於 2020-1-22 22:45

talktogether 發表於 2020-1-22 22:13
https://zh.m.wikipedia.org/zh/%E9%91%BD%E7%9F%B3%E5%B1%B1%E7%AB%99
Surely not, wiki說是鑽石山站B出 ...

要行梗係行到啦
問題係有邊個會揀咁轉呢?
由太子道東行入去鑽石山站保守計都要10分鐘以上
咁點解唔直接坐798?
山上大可以坐小巴轉, 邊使行親飽?

cong 發表於 2020-1-24 22:09

talktogether 發表於 2020-1-24 22:45

cong 發表於 2020-1-24 22:09
反而諗緊依家堆九龍灣SHUTTLE將來會唔會有部分班次改去啟德站

邊d路線shuttle呢?

cong 發表於 2020-1-24 23:26

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 啟德站對啟德附近一帶小巴的影響