s20131417 發表於 2020-1-28 23:15

近期將無新車出牌

由於運輸署䡥下服務(包括牌照事務處)因肺炎疫情暫停,
相信短期內都無新車出牌,
直至TD另行通知。

HT408 發表於 2020-1-28 23:16

本身牌照到期嗰啲又點呢

s20131417 發表於 2020-1-28 23:19

本身牌照到期嗰啲又點呢

唔知網上交續牌申請有無可能??
但應該呢期無人會睇同處理

ccicoltd 發表於 2020-1-28 23:47

本身牌照到期嗰啲又點呢

還有駕駛執照快到期要續牌的,會否因而變成無牌駕駛。

Quanta 發表於 2020-1-29 01:08

唔緊要啦
本身交通需求就因為肺炎會大減, 即係唔使用咁多車
將原本要出牌嘅車推遲少少先出,
可以減少折舊成本
以現時巴士公司嘅財政狀況嚟講, 好應該咁樣做

平田 發表於 2020-1-29 07:37

最近少咗好多人出街,好多巴士都冇乜人搭,尤其機場A線及過境B線

kei_hk 發表於 2020-1-29 09:50

ccicoltd 發表於 2020-1-28 23:47
還有駕駛執照快到期要續牌的,會否因而變成無牌駕駛。

這一項係可以郵寄申請續牌﹐甚至係網上處理﹐就 $2郵費都慳番。

當駕駛執照到期日前 (好似都有2-3個月的)﹐運輸處已經會寄信通知你﹐話你個駕駛執照快將到期。
叫你用郵寄 或 網上 處理續期﹐當然你都可選擇親身去處理續牌手續。

郵寄或網上處理﹐運輸處會用掛號信寄番個新車牌比你的。

所以短期內﹐駕駛執照係唔會受到影響的。
當然﹐幾日全面停工就一定有影響﹐工作會積壓﹐加長了處理時間。

長期就好視乎過多幾日﹐政府會點調整公務員工作安排。
例如 : office唔需要見人的公務員(eg. 運輸處後勤處理renew駕駛執照的部門)﹐會提供服務。

kei_hk 發表於 2020-1-29 09:55

s20131417 發表於 2020-1-28 23:19
唔知網上交續牌申請有無可能??
但應該呢期無人會睇同處理

作為車主又好(車輛登記)﹐司機又好(駕駛執照)﹐真係去到最last幾日才去辦手續﹐就真係 X 居啦。

除非﹐牌照根本唔急於用。即係車係休閒之用﹐可用可唔用 ; 司機自己唔係渣車搵食﹐自己又無車。

要做﹐成個幾月前已經可以處理﹐無必要拖到最後才去做。

s20131417 發表於 2020-1-29 13:25

kei_hk 發表於 2020-1-29 09:50
這一項係可以郵寄申請續牌﹐甚至係網上處理﹐就 $2郵費都慳番。

重點係連郵政局呢幾日都閂門,
都唔知仲會唔會有郵差派信…

dcyw 發表於 2020-1-29 14:10

s20131417 發表於 2020-1-29 13:25
重點係連郵政局呢幾日都閂門,
都唔知仲會唔會有郵差派信…

香港郵政只維持入口特快專遞派送服務至02/02/2020,其他郵政服務包括所有信件收、派均暫停。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 近期將無新車出牌