MCMoore 發表於 2020-3-4 00:34

10598C 發表於 2020-3-3 23:59
其實巴士總站最理想係做建築基座(無論係商場定樓宇基座)

唔知係唔係廢氣考慮,新公屋好鍾意做露天總站 ...

室內總站設計得好其實通風唔會差,尚德就催淚彈都食唔少,但其實都散得快

n281 發表於 2020-3-4 01:14

RH7685 發表於 2020-3-3 17:51
安泰其實都有坑狀總站
不過613 213X唔知點解要泊街

或者將來近採石場一帶新發展, 會有新嘅總站

ATENU135 發表於 2020-3-4 02:35

n281 發表於 2020-3-4 01:14
或者將來近採石場一帶新發展, 會有新嘅總站

已經計畫咗會起

jpoon 發表於 2020-3-4 03:11

大邨如晴朗兩邨、水泉澳,先會有冷氣多層商場
晴朗商場冇冷氣,只靠自然通風再加少少機械式吹風抽風

jpoon 發表於 2020-3-4 03:13

10598C 發表於 2020-3-3 23:23
不過水泉澳似乎係suppose用行人天橋送山頂班人落去搭車,你見巴士都係得288上山頂
可能因為太斜? 但其實巴士總站放一期或三期基座會好D 囉

jpoon 發表於 2020-3-4 03:21

SSBT 發表於 2020-3-3 23:01
似乎巴士總站係用黎做緩衝,
等D 樓唔好咁近公路

睇google map地盤位置係將元朗公路旁嘅山剷咗,唔起隔音屏嘅話估計有噪音、沙塵、廢氣問題,大概因為咁所以要放學校同公共運輸交匯處做緩衝吧

10598C 發表於 2020-3-4 10:42

jpoon 發表於 2020-3-4 03:13
可能因為太斜? 但其實巴士總站放一期或三期基座會好D 囉

可能唔想太多巴士上咁多斜,只係touch到水泉澳邨就算,山上就用天橋升降機接駁

另一個原因可能係,佢想方便居民係總站落車後,去商場買嘢,再返回寓所
而商場一般擺山腳,唔會擺山頂(叫山腳踩上山買嘢再落返去唔係太make sense)
所以水泉澳總站就擺山腳、廣場隔離

山上就基本一條市中心線 + 小巴上去就算

10598C 發表於 2020-3-4 11:05

jpoon 發表於 2020-3-4 03:11
晴朗商場冇冷氣,只靠自然通風再加少少機械式吹風抽風

我見佢外形比較似冷氣商場...
咁即係近年新邨得水泉澳有起冷氣商場?
(唔計街市的話)

JX9097 發表於 2020-3-4 13:16

其實巴士總站最理想係做建築基座(無論係商場定樓宇基座)

唔知係唔係廢氣考慮,新公屋好鍾意做露天總站 ...

印象中有聽過話新屋邨商場盡可能係地舖, 而唔起一個商場

jpoon 發表於 2020-3-4 15:16

10598C 發表於 2020-3-4 10:42
另一個原因可能係,佢想方便居民係總站落車後,去商場買嘢,再返回寓所
而商場一般擺山腳,唔會擺山頂(叫山腳踩上山買嘢再落返去唔係太make sense)6 A9 b7 y/ {"
所以水泉澳總站就擺山腳、廣場隔離
唔係
慈雲山中心就係放中間,彩德商場就放上面

水泉澳個巴總印象中係房署起埋,所以規劃有機會都係房署搞嘅

頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 元朗丹桂村公營房屋將設公共運輸交匯處