LN9267 發表於 2020-3-4 12:52

元朗區議員要求解封天水圍紅色小巴禁區

https://www.districtcouncils.gov.hk/yl/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/ttc/18465/ttc_paper_2020_14.pdf

我相信政府也是答鼓勵紅色小巴轉專線小巴之類的答案,不會讓步。

053h4 發表於 2020-3-4 13:36

kitarolo 發表於 2020-3-4 14:56

話就話涉及社團利益
根源問題係司機老化
本來就應該訂立死線至
完全取消,另外唔係爭取緊
屯元天區內專利巴士線咩?

吳宗錡 發表於 2020-3-11 20:03

kitarolo 發表於 2020-3-4 14:56
話就話涉及社團利益
根源問題係司機老化
本來就應該訂立死線至

但係紅色小巴宜家有住彌補其他公共交通服務不足嘅作用(雖然唔係初衷),
係應該掉返轉完全取消禁區先得。

hoi_him 發表於 2020-5-26 19:19

佢哋區議員只會想所在地交通「百花齊放」,可唔可行,唔知佢哋會唔會諗嗰種交通工具適唔適合嗰區

leochill 發表於 2020-5-27 14:43

如果限時讓紅小進入呢? 例如凌晨12點至六點, 可以讓旺角至元朗線開分支去天水圍, 補充而家得大巴同綠小線嘅不足, 又可以畀青山公路沿線直接去到天水圍

GD1570 發表於 2020-5-27 16:41

leochill 發表於 2020-5-27 14:43
如果限時讓紅小進入呢? 例如凌晨12點至六點, 可以讓旺角至元朗線開分支去天水圍, 補充而家得大巴同綠小線嘅 ...

問題係現在的持分者肯唔肯畀將個餅分出去畀人食。

Ohm 發表於 2020-5-28 15:55

hoi_him 發表於 2020-5-26 19:19
佢哋區議員只會想所在地交通「百花齊放」,可唔可行,唔知佢哋會唔會諗嗰種交通工具適唔適合嗰區 ...

求其出封咁嘅信扮做嘢 :D起碼都自己研究下有咩紅小路線可行,問下有無司機舉手想做

wingho_cwh 發表於 2020-5-28 20:37

Ohm 發表於 2020-5-28 15:55
求其出封咁嘅信扮做嘢 起碼都自己研究下有咩紅小路線可行,問下有無司機舉手想做
...

你講得出「紅小路線」呢四隻字已經零分重作啦
開放禁區一定有人想做架喎,呢啲咁 common sense 嘅嘢都要問?智力有問題?

jpoon 發表於 2020-5-28 21:03

首先諗到嘅係元朗至天水圍綫同天水圍至屯門綫,唔知有冇得做呢
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 元朗區議員要求解封天水圍紅色小巴禁區