GD1570 發表於 2020-3-20 17:25

louisL 發表於 2020-3-20 17:20
我知道,但係新創建有嘅子公司有冠忠20%股份,冠忠亦都有喺柴灣車廠租辦公室
...

新創建應該已經無晒冠忠嘅股份。

辦公室可以話只係純料租用姐。

嶼南唯一 發表於 2020-3-20 18:49

城巴非專業務已經萎縮緊... 由89R到科學園 馬場 再到沙田學院 唔見得城巴會進取

dogdog002 發表於 2020-3-20 21:15

GD1570 發表於 2020-3-20 17:17
城巴無做過錦繡花園專線吧...

佢應該想講嘉湖佢自己有心放棄就真
可能就係由嘉湖開始
先將搵到錢既903轉做969B
到而家89R轉682C
其後既就慢慢退出
再慢慢賣牌俾冠忠愉巴
可能覺得專利好搵過非專
佢自己都無心機做
如果唔係有專利照著
呢間旅遊巴公司應該執咗十世
好似冠忠咁轉頭就買Man代替佢地
而家日日都跑HAECO綫先搵到食嫁
而家都唔係以前舊車二手車都無咩所謂

Quanta 發表於 2020-3-20 21:55

過幾年,非專受限於15年車齡大限 無得再用專利舊車。到時城巴仲做唔做非專都成疑問

PK9394 發表於 2020-3-20 22:05

以前城記要發展創造實力都糸想有幾會打入專利巿場。如今已目的達成仲有咩必要走回頭。
何況今天的老板已無當代人嘅想法。有專營權在手非,為乜再糸公海受風浪。

wln162 發表於 2020-3-25 17:27

Quanta 發表於 2020-3-20 21:55
過幾年,非專受限於15年車齡大限 無得再用專利舊車。到時城巴仲做唔做非專都成疑問 ...

客車15年車齡限制實屬荒謬,只會增加折舊成本,乘客忍受漲價,營運者利潤降低.
事實上除部份電子控制客車外,多數15至25年客車仍然運作良好.而且過去20年來客車底盤和引擎佈置無太大變化,基本上都是低地台後置引擎,不久將來亦不見得有明顯技術突破.

至於尾氣排放問題,可通過替換引擎解決.

szeto993 發表於 2020-3-25 18:13

dogdog002 發表於 2020-3-20 21:15
佢應該想講嘉湖佢自己有心放棄就真
可能就係由嘉湖開始
先將搵到錢既903轉做969B

HAECO被冠忠㩒住搶架

053h4 發表於 2020-3-25 18:58

louisL 發表於 2020-3-25 19:01

ccicoltd 發表於 2020-3-26 00:56

louisL 發表於 2020-3-25 19:01
非專除咗塊之外一啲吸引力都冇,除非用新車。所以城巴將佢嘅嘉湖山莊路線全部變晒做專利。
...

大部分原城巴的嘉湖線現由冠忠營運。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 探討新城可否以小巴/非專形式踏足九龍及新界