daiteioh 發表於 2006-7-15 11:24

新界(東)專線新聞------>馬鞍山86B區起公屋

根據報章報導,馬鞍山在86B地區未來起公屋。
小弟想知道,未來公屋叫什麼名字呢?
令小弟期待:D
*[詳情自己拿一份新界(東)專線新聞來看吧!]

Mel 發表於 2006-7-15 14:37

請問馬鞍山點劃分地區 =__=??? 全部用數字......

denniskeung 發表於 2006-7-15 14:50

馬鞍山 86B 區即恆安村以南,
前城安臨屋區的位置 :)

之前規劃的 86B 區 21 及 22 號地盤會作私人住宅用地,
想不到現會成為公屋用地 :)

不過未知是否整個 86 區作公屋用地,
還是一部份呢?

有沒有寫落成日期?

daiteioh 發表於 2006-7-15 17:24

有沒有寫落成日期?
如果沒有人反對的話,很快明年底動工,
預料2011年完成:D

denniskeung 發表於 2006-7-17 22:40

呢幾日搵唔到明報新界東專線睇,
不過在網上搜尋到這個關於馬鞍山 86B 區將建公屋的網站:

http://www.dab.org.hk/tr/main.jsp?content=article-content.jsp&articleId=5033&categoryId=1385

文章主要講該區擬建公共屋村,
議員建議利用平台式設計,將大廈興建於平台上,減低噪音。

另外,77區海典灣以南的長形空地擬興建商場及巴士總站,
服務77區及86區的居民。

相信現在只是諮詢階段,未得到最後落實。 :)

epsilon 發表於 2006-7-18 02:02

唔係果個地盤可以興建14000個公屋單位,
而係如果拍賣出去而賺到既錢,
足夠起14,000個公屋單位,
果塊地皮唔算大, 點都起唔到咁多單位。

shinobu 發表於 2006-7-18 18:11

原帖由 epsilon 於 2006-7-18 02:02 發表
唔係果個地盤可以興建14000個公屋單位,
而係如果拍賣出去而賺到既錢,
足夠起14,000個公屋單位,
果塊地皮唔算大, 點都起唔到咁多單位。

果一區好吊腳架喎.. 行去恒安站唔係
行去大山坑站又唔係
巴士又唔到
同埋又有石油氣站..
又嘈...

TL 發表於 2006-7-18 18:51

daiteioh 發表於 2006-7-18 19:12

另外,77區海典灣以南的長形空地擬興建商場及巴士總站,
服務77區及86區的居民。
在未來等吃了花生等睇好戲:lol
未來可能有馬鞍山新線開,作為有巴士興趣的小弟十分期待開什麼線了:D
(希望會落實啦)

daiteioh 發表於 2006-7-18 19:18

原帖由 shinobu 於 2006-7-18 18:11 發表

果一區好吊腳架喎.. 行去恒安站唔係
行去大山坑站又唔係
巴士又唔到
同埋又有石油氣站..
又嘈...
在未來會興建天橋接駁恆安站,而且由86B區走去錦鞍苑巴士總站不是好遠姐:D

頁: [1] 2
查看完整版本: 新界(東)專線新聞------>馬鞍山86B區起公屋