LN9267 發表於 2020-6-11 13:32

美孚至大棠通宵小巴方案壽終正寢

https://www.districtcouncils.gov.hk/yl/doc//common/working_groups_audio/WGMTS/18791/wgmts_2020_1st_agenda_07.mp3

有議員跟進有關路線進展,運輸署代表表示諮詢業界時遇到很大阻力,因為當中部分路線與其他服務重疊,所以沒有公開招標。

其實很正常,始終大棠有紅小,大棠交通很難搞了。

士刁拔尼.奧 發表於 2020-6-11 16:55

只可以話 新人一樣走不出框框

kay 發表於 2020-6-11 17:10

小巴業黎講,同業諮詢呢關最難過

wingho_cwh 發表於 2020-6-11 19:53

美孚至大棠係唔 make sense,唔開站係好事嚟
第一,美孚至元朗有 N269,居民想要嘅係旺角返元天嘅快車(問題出於 606S 610S 係運吉治下嘅「固定路線泥鯭的士」怪胎,運吉根本對搞小巴一竅不通)
第二,大棠主要係來往元朗市嘅問題,但如果將美孚大棠斬咗市區段淨做元朗大棠,之前已經講過有乜問題
wingho_cwh 發表於 2019-3-31 14:42
如果淨係開到元朗嘅話基本上只係紅轉綠嘅一個過程,結果只有三個可能:
1) 綠頂流標,世界繼續按照現時模式運行
2) 大棠分會入標成功,堆車變晒綠頂,元朗大棠繼續按照現時模式運行,但用車唔可以按生意額調走置樂元朗,千色元朗同佐敦道元朗,造成車隊資源上嘅 deadweight loss,司機會搵少咗,元朗大棠嘅乘客將被加價
3) 大棠分會入標失敗,畀咗第二個做:如果大棠無因此成為紅頂禁區,就會紅綠鬥搶,結果係雙輸,更會造成不必要爭執,綠頂佬如果因為紅頂佬「爛做」而讓紅頂佬就會導致綠頂虧損收場,但相反如果紅頂佬自己選擇唔玩或者大棠變咗紅頂禁區,大棠就會得返綠頂,喺乘客層面嚟講同大棠分會轉綠頂係無分別,超載嘅時段繼續超載,亦都一如 2) 所述,用車缺乏彈性,提高元朗大棠小巴嘅 profit margin,又係加價收場

呢個就係小巴紅轉綠最荒謬嘅地方,可以參考下小巴營辦商「棉記汽車」嘅講法:「一係餓死,一係飽死」

LAK2 發表於 2020-6-11 23:00

Del

LN9267 發表於 2020-6-11 23:32

士刁拔尼.奧 發表於 2020-6-11 16:55
只可以話 新人一樣走不出框框
他們想N269延長至旺角,或者606S、610S開旺角特別班次/分拆路線,因為606S、610S在尖沙咀已經坐滿走人,旺角見不到踪影。

而且他們想天水圍開放紅小禁區,覺得元朗至屯門、佐敦道至元朗紅小會分拆路線去天水圍。

不過佐敦道至元朗紅小服務這麼多玩法(例如中途叫人過前車),如果讓他們入去,我相信議員未必滿意。

士刁拔尼.奧 發表於 2020-6-13 15:57

LN9267 發表於 2020-6-11 23:32
他們想N269延長至旺角,或者606S、610S開旺角特別班次/分拆路線,因為606S、610S在尖沙咀已經坐滿走人,旺 ...

其實攪紅小係冇咩意思
仲要當你話紅小同勢力掛鈎時
再咁放豈不是助長所謂口中的「勢力」?

站在運輸署,當年元天人都冇乜時,自然俾咗小巴做,之後難收,一收就係大食細那老毛病

leslie 發表於 2020-6-15 02:06

要在油尖旺開條怪線,問左我地油尖旺呢邊未先? XDDD

睇返之前個建議,除了用癡線兩個字形容,諗唔到其他, 元朗入大棠有幾多深宵客, DEAD MILEAGE幾多...

元朗入大棠, 本物該用DRTS模式的士共乘解決, 而天水圍出市區深宵交通,該用紅色小巴或專利巴士解決。

綠小只會有客都加唔到車...根本深夜應開放更多紅小禁區,天水圍、將軍澳、青衣。

tonychung 發表於 2020-6-15 04:34

-

士刁拔尼.奧 發表於 2020-6-18 18:01

leslie 發表於 2020-6-15 02:06
要在油尖旺開條怪線,問左我地油尖旺呢邊未先? XDDD

睇返之前個建議,除了用癡線兩個字形容,諗唔到其他, 元 ...

其實講元天,去新界踢條N368行佐敦已經幫到一大截
至於N969改唔改紅隧出入加佐敦,又去再分咁批客,又另一個故事

始知而家小巴只不過單邊入新界問題比較嚴重,響某一個位斬咁啲人去其他交通工具已經平衡各方面

入大棠,俾咩佢哋啲人繼續推的士入去
頁: [1]
查看完整版本: 美孚至大棠通宵小巴方案壽終正寢