iseen 發表於 2020-7-15 23:55

北區區議會討論議員提案 - 78K 拉清河/太平,273D 拉翠麗

https://www.facebook.com/NorthDistrictTrafficConcernGroupHK

估唔到網上意見可以好一面倒,搞到好似車唔入上水總站D客就會唔搭咁

新273D停龍深路應該比上水總站做多左買野客,
而78K先上水再太平會搞到上水站有特快聯和墟而太平 / 清河有全日快車 (如果唔行寶石湖路而係太平開行掃管埔路)

真心唔明點解可以咁大反對聲浪 (而其實班區議員唔反對)

213D 發表於 2020-7-16 00:16

273D延長會係龍琛路塞死,當初係做粉嶺南至上水特快加穩定班次,而家咁樣會搞到班次好唔穩定,咁樣係人寧願死搭273A,隨時A車兜完清河邨都冇車上,特快效果都會消失,不可取。

213D 發表於 2020-7-16 00:25

同時間,78K即使改以太平做總站都唔會多左人搭佢出入上水同聯和墟囉,紅小綠小收費平(綠小$4.5 紅小$4),出左上水直行馬會道直達,班次比巴士密3~5倍,點都好過巴士要行粉嶺火車站同埋班次疏落到咁嘅田地囉。

iseen 發表於 2020-7-16 06:33

213D 發表於 2020-7-15 16:16
273D延長會係龍琛路塞死,當初係做粉嶺南至上水特快加穩定班次,而家咁樣會搞到班次好唔穩定,咁樣係人寧願 ...273D
我諗緊以客源計,龍琛路個站可以令街市 / 墟人再行少5分鐘,而上總行去彩園個站都要再多5分鐘。
班次不穩最多都係差10分鐘左右,翠麗如果有足夠休息時間係會調節到班次。南行龍琛路係唔塞既,更加唔會影響到班次。

我覺得係上總等車既人係想要就腳車多過唔洗等,如果係龍琛路有站係更方便。
家陣273A 班次都唔係穩定。

如果78K 入清河 換到 273D 返/放學 飛清河會更好。

78K
另外,先上水站後太平係加快沙頭角去上水市中心既時間,可以搶返少少55K去上水客。
同埋78K 非繁本身都要兜太平再去上水站,用新提議隨時係加快去上水站車程
頁: [1]
查看完整版本: 北區區議會討論議員提案 - 78K 拉清河/太平,273D 拉翠麗