jaclam 發表於 2020-7-19 14:07

新巴 798A 798B 即將重組

據悉新巴即將如巴士路線計劃所提及重組 798A 及 798B,前者改經坑口,後者飛走坑口,改為繞經將南。

除巴士路線計劃所提及新增的巴士站外,改道後的 798A 往沙田方向暫定會於 寶順路近頌明苑 另外增加 「頌明苑,寶順路 Chung Ming Court, Po Shun Road」 巴士站,編號 3599,停站位置為現時 792M 頌明苑巴士站後方的停車灣。

相關巴士路線計劃詳情:https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/util_uarticle_cp/2020-21_sai_kung_rpp.pdf

ViviTse 發表於 2020-7-19 15:28

頌明苑終於有巴士站;P

btw 往沙田方向停頌明苑都唔停重華路?

jacky03 發表於 2020-7-19 15:52

ViviTse 發表於 2020-7-19 15:28
頌明苑終於有巴士站

btw 往沙田方向停頌明苑都唔停重華路?

792M/296M表示:..........

MyTiF 發表於 2020-7-19 16:00

此頌明苑站應該不同彼頌明苑站
佢呢個應該係隔音屏下上將隧個條路既位設站,一直都冇專營巴士設過站
296M/792M個個頌明苑站係後面近將軍澳泳池位置

ViviTse 發表於 2020-7-19 16:02

此站不同彼站,一個落調景嶺,一個上將隧

MyTiF 發表於 2020-7-19 16:00
此頌明苑站應該不同彼頌明苑站
佢呢個應該係隔音屏下上將隧個條路既位設站,一直都冇專營巴士設過站
296M ...

無錯,樓主講果個站,應該係NR25/102果個站

eric278 發表於 2020-7-19 16:24

無錯,樓主講果個站,應該係NR25/102果個站

即是以前九巴298B線上將軍澳隧道之前曾設置的巴士站。

alan2011super3 發表於 2020-7-19 23:29

link入面講到樓主提及之798A/B重組會在第三季實行,即係最遲九月尾實行

然而,link入面講到796P延長服務時間至往九龍服務時間同948睇齊/往將軍澳服務時間勁過948都係在第三季實行,唔知係咪會同798A/B重組同步進行了

ViviTse 發表於 2020-7-20 16:16

eric278 發表於 2020-7-19 16:24
即是以前九巴298B線上將軍澳隧道之前曾設置的巴士站。

以前應該係同792M同一個站,但後來迴旋處變咗分層交匯處,所以再沒有上隧道嘅巴士停經。

ViviTse 發表於 2020-7-20 16:17

alan2011super3 發表於 2020-7-19 23:29
link入面講到樓主提及之798A/B重組會在第三季實行,即係最遲九月尾實行

然而,link入面講到796P延長服務時間 ...

應該係預期嘅實施時間姐,可能有delay都唔出期

btw 將馬線幾時會開呢?
頁: [1] 2
查看完整版本: 新巴 798A 798B 即將重組