odwinkinglam 發表於 2020-7-29 15:36

新巴抽車開路線81P 會唔會客多些? 定只是執8X/19死雞?

新巴抽路線81車開路線81P 會唔會真係客多些? 車費又貴D,又只得一班車,行既路線又同8X ,19差不多, 如路線81P, 8X,19 一齊有車來,多數人該坐8X, 19, 又唔見得康翠台會特別就時間坐依班車,感覺下場好似同柴灣18X 特別班咁上下....

上柴灣斜都只是執8X/19死雞...

如果係咁,不如試下將路線81A,最後一班車7:10AM 遲10分鐘開,沿路線81P設計路線行東區走廊去北角,咁不是更好嗎? 行車時間又差不多,又可有特快去北角既目的

至少不用抽路線81車,而81A客又不是特別多 (筲箕灣至北角都坐85, 85A多),改81A 尾班車仲可以吸引埋康翠台的學生客上寶馬山,好過現在設計同安排咁,有些怪怪的...

FBI2 發表於 2020-7-29 15:39

只係幫81止蝕一班車而已

VA73@2A 發表於 2020-7-29 17:02

因為前任康翠臺區議員一直都想8X/19是但一條兜入去,但係運輸署+城巴用聯合班次為由拒絕咗,今次可能抽81一班車黎做81P滿足佢期望

至於81A建議,我反而認為可以試吓將呢3班改太安街上、北角落橋,再將85A個總站拉去豪景外面,因為81A唔夠城巴85,85A爭,因為城巴收得平過人又密車

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-29 17:22

FBI2 發表於 2020-7-29 15:39
只係幫81止蝕一班車而已

81P睇唔出佢會賺喎

mrkelvinyu 發表於 2020-7-29 17:42

樓主已經出咗3篇性質類似既post
想灌水?

天空之神 發表於 2020-7-29 18:15

用心聽用心做果間去左邊?

roquelcm 發表於 2020-7-29 21:52

8X/19重疊未能善用資源,其中一條必須大改

brianso198 發表於 2020-7-29 21:58

VA73@2A 發表於 2020-7-29 17:02
因為前任康翠臺區議員一直都想8X/19是但一條兜入去,但係運輸署+城巴用聯合班次為由拒絕咗,今次可能抽81一班 ...
我覺得玩分拆..
兩班太康街上一班照行英皇道,
不過行英皇道果班唔需要係柴灣開...
85A愛東特拉返去筲箕灣, 行完愛東民生書院上東廊直去北角試下水溫...

另81P比我感覺有少少重複118康翠台特既問題...

qunow 發表於 2020-7-29 22:00

roquelcm 發表於 2020-7-29 21:52
8X/19重疊未能善用資源,其中一條必須大改

兩條線都只有原有路線半條的資源,要改就要補足資源

miklcct 發表於 2020-7-29 22:19

請問81P係唔係除咗經柴斜到北角嘅東廊之外,同81一樣?
頁: [1] 2
查看完整版本: 新巴抽車開路線81P 會唔會客多些? 定只是執8X/19死雞?