EX-TL 發表於 2020-7-31 19:09

LD9156 發表於 2020-7-31 02:02
想指出嘅係指如果682A甚至682B下繁彈性改行西隧,就要取消健康邨至大老山之間各站了 ...

682X現時其實只欠一個認可, 便可以西隧作為替代路線, 只係, 都已經上左RPP改做988, 唔爭在等多陣, 所以, 我認為新巴若有意將682A改行西隧, 會跟從682X呢套, 唔會用替代走線解決, 而係徹底地上RPP建議改站改走線.

另外, 682B為半全日路線, 服務時間內多數班次唔受擠塞影響, 由車長就當時情況改用西隧恐為乘客帶來不便, 例如壞車處理, 車程差異等問題.

EX-TL 發表於 2020-7-31 19:32

hihiman 發表於 2020-7-31 17:30
諗起都覺我好DIN
希望遲D 會見到907P, 978C/E, 985C/E 出現

西灣河入東隧唔算好塞, 至多係慢車, 而且307P 678 682C都係向東行到西灣河上橋.

如果改用西隧, 一係按現走線上東廊, 否則要改由西灣河開出行英皇道西行, 所有過海線齊齊乖乖地排隊埋站, 唔會快咗, 尤其是307P 678要碌到銅鑼灣, 而若不改英皇道走線, 照樣行英皇道東行至西灣河上橋直抵西隧, 港島走線顯得迂迴, 有如正在招標的皇后山-九龍東路線一樣為人詬病.

我結論係上述三線無需要改.

psypericarp 發表於 2020-7-31 19:37

其實想問如果下繁可否加2條替代路線,1條就係行觀塘道下路,繁時坐鐵去彩虹轉車去沙田馬鞍山其實唔慢,不過實際巴士行觀塘道唔知快唔快得過行繞道?另一條就係經西隧,不過西隧要俾錢好似比較難實行,兼尾站電照街攪唔到

AVW28 發表於 2020-8-1 09:08

回以下版友:
#8:處理682系尾站客問題,改糖水道上橋都係一個解決辦法,當然有利亦有弊。

#9:有左988呢個建議「先例」,我估遲下其他682系部分班次改行西隧/你講既路線會出現都唔奇,
例子:火炭去西灣河等待招標的路線。
不過我睇死就算改其他682系路線,新城都係行到鰂魚涌先上公路,鬼叫鰂魚涌係客倉?
下繁柴小收工既人,註定左如果要放棄搭682,都係搭MTR或者780/788/789+980X/981P。

#10:如果係咁,會否改銅鑼灣開,行外告士打道掃落中環,停差館、入境處/演藝,環球大廈/皇后像廣場做尾站,
期間681暫停服務。

#12:就算西灣河入東隧既問題唔大,仲有觀塘繞道呢?晚晚龍尾最少去到麗晶/九展,呢度又唔見左最少10分鐘。

#13:觀塘道都一樣咁塞,尤其地鐵站迴旋處既車龍係可以倒灌返去東隧出口,
另外就係彩虹交匯處個位係可以比太子道東和龍翔道既車龍頂返轉頭,
所以咁行都唔理想。

FBI2 發表於 2020-8-1 09:09

682A基本上100分鐘係走唔甩,我坐682X都要75分鐘啦

EX-TL 發表於 2020-8-1 10:23

AVW28 發表於 2020-8-1 09:08
回以下版友:
#8:處理682系尾站客問題,改糖水道上橋都係一個解決辦法,當然有利亦有弊。

12#: 觀塘繞道唔見10分鐘, 同西灣河屈去西營盤用西隧比, 時間差異冇咁大.

jpoon 發表於 2020-8-2 13:04

LD9156 發表於 2020-7-31 00:52
最好係行增加行西隧嘅替代路線,比車長揀行邊到,因為始終有日子係東隧唔塞車,亦無謂行西隧兜個大圈。不 ...
好想知放工時間有邊日係唔駛塞東隧觀繞大老山

I20091157 發表於 2020-8-7 21:27

AVW28 發表於 2020-7-31 09:01
就算係咪疫情,東隧港島入口未到5點已經出現車龍。

682A唔洗經第一城係好似好快,但都要經錦泰,去頌安打 ...

680琴行街有站咩?

1005 發表於 2020-8-7 21:56

AVW28 發表於 2020-7-31 09:01
就算係咪疫情,東隧港島入口未到5點已經出現車龍。

682A唔洗經第一城係好似好快,但都要經錦泰,去頌安打 ...

用google map 睇路程
健康邨往亞公角迴旋處
西隧路程:26.7km
東隧路程:18.2km

雖說東隧擠塞
但里數多八公里喎
西隧青沙加沙瀝中間仲有燈位
真係可以提速?

Kitkit1120 發表於 2020-8-7 21:59

如果 988 係西隧同 970 970X 971 做 BBI, 吸下 d 放工客返沙田又好似幾好做 (如果 988 未頂閘)
頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: 682A車程