g544jacky 發表於 2006-7-17 01:50

再來 11部 澳巴五洲龍

唔知 這批係唔係用
混合動力控制系統呢?
---------------------------------------------------
做果統計sin...
ML 1955
WUZHOULONG FDG6110G A/T (2005)

ML 2173
ML 2261
WUZHOULONG FDG6920G A/T (2005)

ML 3501
ML 3516
WUZHOULONG FDG6110HEVG A/T (2005)

ML 6420
WUZHOULONG FDG6920BG A/T (2006)

推理下這批車唔通係用...:Q

ac 發表於 2006-7-17 14:07

澳巴而家成日買大陸巴士 , 未來都唔洗指意佢會買原裝日本巴士 , 好失望

S3BL121 發表於 2006-7-17 21:44

呢批車應該係普通歐三偈
一來用混合動力的車型號係有"HEV"
二來混合動力車係三級踏步(因為地底下面放蓄電池)
而上圖的五洲龍只係二級踏步
所以係普通歐三偈。

guia 發表於 2006-7-17 22:30

原帖由 ac 於 2006-7-17 14:07 發表
澳巴而家成日買大陸巴士 , 未來都唔洗指意佢會買原裝日本巴士 , 好失望

國產車平d嘛
香港都係咁情況, 只係專利巴士未引入
其實如果國產車qc做得好, 我又唔會抗拒國產車

EH8842 發表於 2006-7-17 22:59

原帖由 ac 於 2006-7-17 14:07 發表

Hey guy, What's problem???

大陸巴士好失禮你咩:$

ac 發表於 2006-7-17 23:11

原帖由 EH8842 於 2006-7-17 22:59 發表

Hey guy, What's problem???

大陸巴士好失禮你咩:$

近年澳巴買原裝日本巴士 , 已不知不覺成為了澳門的特色 ,
有時這些原裝日本巴士都是過澳門玩的目的之一 ,
以澳門為重心 , 向澳門以外的城市找 ,
都要去番日本本土才可以找到這極原裝的日本巴士 ,
反而 , 大陸巴士 , 只要你番大陸 , 我們偉大的祖國滿街是 ,
香港的巴士愛好者真是很幸福 ,
在香港可以有英式巴士 ,
過澳門有日式巴士 ,
上大陸有中式巴士 ,
試問世界上有多少個地方有這樣的福地啊?
我都是為了巴士愛好者的福祉出發。

guia 發表於 2006-7-18 03:36

原帖由 ac 於 2006-7-17 23:11 發表

近年澳巴買原裝日本巴士 , 已不知不覺成為了澳門的特色 ,
有時這些原裝日本巴士都是過澳門玩的目的之一 ,
以澳門為重心 , 向澳門以外的城市找 ,
都要去番日本本土才可以找到這極原裝的日本巴士 ,
反而 ...

日式巴士去日本多的事
澳門都不是特別多日式巴士 (小巴除外)

ronaldlau 發表於 2006-7-18 08:28

原帖由 guia 於 2006-7-17 22:30 發表

國產車平d嘛
香港都係咁情況, 只係專利巴士未引入
其實如果國產車qc做得好, 我又唔會抗拒國產車
只不過國產車能否做到歐 4 + 低地台 + 耐用?
鄙人有所保留 la~

ac 發表於 2006-7-18 10:19

原帖由 ronaldlau 於 2006-7-18 08:28 發表

只不過國產車能否做到歐 4 + 低地台 + 耐用?
鄙人有所保留 la~

前兩都已做到了 , 後者應該都可以 ,
不過相信佢不會這樣做 ,
因為國產車好明顯是將貨就價 ,
國產車都是在走日本巴士工業的道路 ,
買得快 , 出得快 , 丟得快 , 換得快

leslie 發表於 2006-7-18 10:53

原帖由 guia 於 2006-7-18 03:36 發表

日式巴士去日本多的事
澳門都不是特別多日式巴士 (小巴除外)

問題在於去日本睇同澳門睇,邊樣易d同平d ma....哈哈

同埋,澳門太多古董旅遊巴了...香港早已無晒...
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 再來 11部 澳巴五洲龍