AndyCPH 發表於 2020-8-7 20:10

愉景灣正式公佈以db08r代替深宵渡輪服務

愉景灣交通公司已經喺自家app宣布以DB08R代替中環-愉景灣航線深宵渡輪服務
詳情有待官方公佈替代巴士服務詳情

dogdog002 發表於 2020-8-7 20:40

暫時取代

隔離島初初都係話碼頭維修,維修到而家都仲維修緊

AndyCPH 發表於 2020-8-7 21:03

https://www.dbcommunity.hk/icms2/template?series=25&AID=13659官方通吿link

tkglobe 發表於 2020-8-7 21:04

dogdog002 發表於 2020-8-7 20:40
暫時取代

隔離島初初都係話碼頭維修,維修到而家都仲維修緊

臨時同暫時都可以係冇限期

jackycsm 發表於 2020-8-7 21:15

kitarolo 發表於 2020-8-7 21:21

比之前嘅帖多咗班次,要兩部車對開
的士都做唔到30分鐘一轉吖嘛

toyl 發表於 2020-8-7 21:35

kitarolo 發表於 2020-8-7 21:21
比之前嘅帖多咗班次,要兩部車對開
的士都做唔到30分鐘一轉吖嘛
唔似對開,佢應該預期45~50分一單。
所以回程一定做唔到下轉,應該係第二班搵第二架車開,第一轉返嚟等尾轉又大把時間?
所以會唔會係撈埋其他通宵線師傅一齊攝,3轉車都唔同師傅負責?

E21A 發表於 2020-8-7 21:52

我唔太清楚愉航內部運作既情況,不過當初如果賣走既係幾架大雙體,keep住DB12,15,16,21,22呢幾架載客量較低既大單體非繁行走客量較少既時段,整體營運成本會唔會可以顯著減低?

天空之神 發表於 2020-8-7 22:12

E21A 發表於 2020-8-7 21:52
我唔太清楚愉航內部運作既情況,不過當初如果賣走既係幾架大雙體,keep住DB12,15,16,21,22呢幾架載客量較低 ...
大雙體繁時清客有用
除咗21,22 之外其他都年事已高
況且做船仔根本搵唔到食

始終同港九既背景
造船既開埋船

E21A 發表於 2020-8-7 22:28

天空之神 發表於 2020-8-7 22:12
大雙體繁時清客有用
除咗21,22 之外其他都年事已高
況且做船仔根本搵唔到食

兩架剩餘既大單體近幾年仍然恆常運作,證明大單體既運營成本係比大雙體低。
矛盾既位係愉航一直賣走大單體,但又想依靠DB19/20減低營運成本

頁: [1] 2
查看完整版本: 愉景灣正式公佈以db08r代替深宵渡輪服務