英雄 發表於 2020-8-8 09:33

RH7685 發表於 2020-8-8 09:35

英雄 發表於 2020-8-8 09:45

053h4 發表於 2020-8-8 10:45

cx838 發表於 2020-8-8 11:33

我見W1同307有時亂用車。。。(巴典有8226@W1嘅相)

因為當時還在專利部,冇問題啊

KC8249 發表於 2020-8-8 11:36

KE7066 發表於 2020-8-8 12:04

cx838 發表於 2020-8-8 11:33
因為當時還在專利部,冇問題啊
專利一還專利一 專利二還專利二

唔關非專事架喎

VA73@2A 發表於 2020-8-8 12:14

我見W1同307有時亂用車。。。(巴典有8226@W1嘅相)
307 同 W1 都係營運二部嘅線
8226行W1嗰時應該係舊年荃灣線列車喺中環站撞車,攪到荃灣線去唔到中環幾日,運輸署要求巴士公司加班先行,呢d情況當然特事特辦
2018年地鐵四線冧晒都有80XX,65XX去支援102,118,619
但正常情況下應該唔得,好似之前試過有部65XX喺正常情況下行5X,去到堅尼地城之後要換車,原因係營運二部嘅車唔可以行營運一部嘅線

KE7066 發表於 2020-8-8 12:22

8226行W1嗰時應該係舊年荃灣線列車喺中環站撞車,攪到荃灣線去唔到中環幾日,運 ...
營運二部同專利權係兩回事
307 係專利一但 W1 係專利二
營運二部線唔等於可以用行車證以專利二登記嘅車

mtrA279-262 發表於 2020-8-8 12:23

8226行W1嗰時應該係舊年荃灣線列車喺中環站撞車,攪到荃灣線去唔到中環幾日,運 ...
營運二部用車可以行營運一部路線 (因為行車證都係寫citybus,唔係寫citybus 2)
但係專營權二用車 (6501-6588/68xx/80xx/8507-8536, 部份已過新巴)就唔可以行專營權一路線 (已批准除外)
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 城巴營運問題