limited 發表於 2020-8-23 01:54

809K 私下減班一車走天涯 司機:日日帶埋老母返工

809K(沙田站排頭街至水泉坳街),自水泉澳邨入伙及九巴288線(水泉澳及沙田市中心)開辦後,客量持續下降,私下減車減班,違反服務詳情表所列明的資料,由三部車減至一部車行走,最長需等候逾50分鐘,有駕駛此路線的司機表示已習慣乘客投訴,每日「帶埋老母返工。」

809K主要服務鄰近新入伙公屋水泉澳邨的謝屋村、灰窰下新村及作壆坑村一帶的鄉村居民來往沙田市中心,該線與另一新界專綫小巴路線 808(馬鞍山錦英苑至威爾斯親王醫院)屬同一組招標路線。809K的客運營業證會於2023年到期。

運輸署回覆查詢時表示,過去5年間共接獲約130宗對809K的投訴,主要與班次不準有關。署方又指,近兩年進行超過20次實地調查,其中7次調查發現路線出現脫班及車輛調配不足的情況,並以就相關情況記錄在案,及嚴厲要求營辦商必須遵照既定班次及車輛調配運作。

更多內容:
https://www.inmediahk.net/node/1076617

andy92 發表於 2020-8-24 21:34

兩部車做廿分鐘一班定點班次吸客回流好過啦

減車減班再趕客只會惡性循環

HR1377 發表於 2020-8-24 22:02

809K死因係沙田站開出後要繞經河畔花園,並非直接去作壆坑村,乘客自然搭不繞路的288。

不過當年水泉澳邨入伙時馬生可以開辦809K分支來往水泉澳邨和排頭街和不繞經河畔花園一帶,相信這條分支一定多人搭

AtrHenu 發表於 2020-8-26 12:45

HR1377 發表於 2020-8-24 22:02
809K死因係沙田站開出後要繞經河畔花園,並非直接去作壆坑村,乘客自然搭不繞路的288。

不過當年水泉澳邨 ...

就算馬生開條809K特快版都唔會有客噤搭去駁鐵或到沙市,因為九巴條288提供多項沙田對外的路線轉乘優惠而且就算駁鐵只會係813,814開短棍版到沙田圍/第一城站囉!!;P

btw,809K成日收車搞成噤都係因為定線大兜而且又食唔到鉛水邨的客加上要成日俾車去非常好搵的做白石角線;但只要有一天搵個藉口開條813作壆坑村去沙田圍站特別班就已經處理到該村駁鐵問題.:lol

andy92 發表於 2020-8-26 22:10

就算馬生開條809K特快版都唔會有客噤搭去駁鐵或到沙市,因為九巴條288提供多項沙田對外的路線轉乘優惠而且 ...

圓州角路又係獨市位,要飛走都唔容易

AVW28 發表於 2020-9-3 10:25

就算馬生開條809K特快版都唔會有客噤搭去駁鐵或到沙市,因為九巴條288提供多項沙田對外的路線轉乘優惠而且 ...

服務水泉澳邨的兩條小巴線是812和813。
812是由水泉澳去顯徑,有分支812A去沙田圍站。
813由水泉澳去石門,有分支813A去沙田醫院。(不過聽聞呢兩線係之前都幾多投訴下)

O.T.有點想營辦商申請拉813A入馬鞍山。

paul2357paul 發表於 2020-9-4 10:43

作壆坑村來往沙田圍站行去都得。
不如成條線轉型為水泉澳威院愉翠苑駁鐵線。

miklcct 發表於 2020-9-4 20:16

點解當時水泉澳邨入伙嗰陣唔直接拉條809K上去?混吉唔係成日偏幫綠小嘅咩?竟然叫九巴開一條大部分路段重疊嘅288?

andy92 發表於 2020-9-4 22:39

paul2357paul 發表於 2020-9-4 10:43
作壆坑村來往沙田圍站行去都得。
不如成條線轉型為水泉澳威院愉翠苑駁鐵線。
...
水泉澳威院已經有大大條 813 啦
頁: [1]
查看完整版本: 809K 私下減班一車走天涯 司機:日日帶埋老母返工