ricky 發表於 2020-9-12 20:24

沙田區議員指由小瀝源轉車去藍田貴過以前搭一程89D

https://www.districtcouncils.gov.hk/st/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/19254/st_ttc_2020_040_tc.pdf

以前89D仲經小瀝源,去藍田一程車到,車費$8.9。
現在小瀝源去藍田變成無直接車,搭82X或83X去大老山隧道口轉89D、277E、277X去藍田,總車費分別係$8.9(跟以前一樣)、$14.8同$15.5。

我在先前提過搭88出九龍,再轉乘74X、74D、277E、277X等本身全程車費貴過88的路線,要搭貴價路線的全程車費,車費變成最貴可達$15.5﹗:L;P
至於小瀝源去藍田的自行解決方法,一係在隧道口只轉乘89D,或者甚至直接行去隧道口搭89D,只收$7.1仲平。

KE7066 發表於 2020-9-12 20:39

正如文件講,當年小瀝源去藍田一程車有分段係 $7.1 唔係 $8.9 :lol

cong 發表於 2020-9-12 20:57

miklcct 發表於 2020-9-12 21:14

九巴轉乘最劣

B.B.B. 發表於 2020-9-12 21:28

冇錢唔好學人去藍田啦

shakugan2005 發表於 2020-9-12 21:40

講價錢唔好話要求恆大比人入去拍卡減$2咁未平過$7.1

MCMoore 發表於 2020-9-12 21:41

shakugan2005 發表於 2020-9-12 21:40
講價錢唔好話要求恆大比人入去拍卡減$2咁未平過$7.1

而家改咗規則喎

shakugan2005 發表於 2020-9-12 21:59

MCMoore 發表於 2020-9-12 21:41
而家改咗規則喎

你入到去拍卡未可以$5.1搭83X囉, 改左規則係常人入唔到去拍卡

MCMoore 發表於 2020-9-12 22:03

shakugan2005 發表於 2020-9-12 21:59
你入到去拍卡未可以$5.1搭83X囉, 改左規則係常人入唔到去拍卡

就算入得去,邊個咁得閒專程入去一個喺正校園中心嘅位置拍卡,又唔似得BU嗰部機喺路邊。同埋而家係要先拍後搭喎

shakugan2005 發表於 2020-9-12 22:42

MCMoore 發表於 2020-9-12 22:03
就算入得去,邊個咁得閒專程入去一個喺正校園中心嘅位置拍卡,又唔似得BU嗰部機喺路邊。同埋而家係要先拍 ...

咁你入到去拍未$5.1搭83X囉, 你要BU未搭82X拍完先再轉89D
頁: [1] 2
查看完整版本: 沙田區議員指由小瀝源轉車去藍田貴過以前搭一程89D