tommy14D 發表於 2020-10-3 21:10

將軍澳隧道轉乘站有冇得好似屯門轉車站甘分上下層?

依家將軍澳轉乘站淨係得十幾條線停,而鄰近居民淨係得秀茂坪,寶達,康華苑同興田受惠到,如果可以喺秀茂坪道天橋加個巴士站嘅話可以受惠到更多人轉車, 增加轉乘站客流, 方便到更多人轉車,唔知可唔可行呢?

AVBWU291 發表於 2020-10-3 21:18

天橋東行(興田方向)係由將軍澳道上山方向同秀茂坪落山車匯合位。整條停車坑嘅話,由秀茂坪經將軍澳道落山嘅車就要cut線埋站再cut線轉右走人。而且盞燈成日排長龍,離站巴士好難過到燈,除非整巴士綫

tommy14D 發表於 2020-10-3 21:46

AVBWU291 發表於 2020-10-3 21:18
天橋東行(興田方向)係由將軍澳道上山方向同秀茂坪落山車匯合位。整條停車坑嘅話,由秀茂坪經將軍澳道落山 ...

遲下擴建左 應該會有位畀巴士停車

ViviTse 發表於 2020-10-3 23:35

可以,但設喺邊個位可以方便到最多路線呢?
我以前propose過連德道天橋一帶+將軍澳道左轉秀茂坪道果個位,但有版友認為個彎太急

將軍澳特快 發表於 2020-10-4 00:38

其實應該要整, 但難度好高:L

PPRBBI 發表於 2020-10-4 00:46

下次設嚮邊個位?

paul2357paul 發表於 2020-10-4 09:04

ViviTse 發表於 2020-10-3 23:35
可以,但設喺邊個位可以方便到最多路線呢?
我以前propose過連德道天橋一帶+將軍澳道左轉秀茂坪道果個位, ...
右轉連德道迴圈開多個路口連接將轉新站位,寶達後山涼亭拆左佢,
亦開多組路口連接秀茂坪道,
於是例如214,613,98C,16亦可以停將轉。

ViviTse 發表於 2020-10-8 02:46

paul2357paul 發表於 2020-10-4 09:04
右轉連德道迴圈開多個路口連接將轉新站位,寶達後山涼亭拆左佢,
亦開多組路口連接秀茂坪道,
於是例如214 ...

如果整好之後,將軍澳道往寶達方向(例如214)會停邊個位?
頁: [1]
查看完整版本: 將軍澳隧道轉乘站有冇得好似屯門轉車站甘分上下層?