miklcct 發表於 2020-10-5 21:36

港島69A小巴

其實數碼港來往香港仔嘅69A小巴係唔係已經無存在必要?因為數碼港去香港仔可以搭58,香港仔返數碼港亦可以搭69/69X。之前有次試過喺數碼港總站等車,司機話唔開69A,搵部69X撳個分段俾我哋上車就算。

kay 發表於 2020-10-6 08:56

以前唔係話食飯時間先有車開?

khl265 發表於 2020-10-6 13:01

有生意咪開車,又唔係無替代服務

AtrHenu 發表於 2020-10-6 18:46

kay 發表於 2020-10-6 08:56
以前唔係話食飯時間先有車開?

早係2017年初因SIL通車已經改到半全日服務並延長至黃竹坑地鐵站,但後來唔知點解就縮返香港仔並仍舊維持半全日服務.

btw,小弟都覺得港島69A始終都唔應該存在,只要係58,59,69整返個香港仔至大口環短程雙向收費就已經搞掂.

khl265 發表於 2020-10-8 00:42

1. 依家已有69往數碼港同58往香港仔,善用剩餘載客量
2. 我記得之前已經有post討論過,唔記得係咪準巨開post,69A有線無車原因係各大數碼港公司都有專車接送員工去香港仔食飯,無客又有替代服務咪唔開車,就係咁簡單

miklcct 發表於 2020-10-8 16:47

AtrHenu 發表於 2020-10-6 18:46
早係2017年初因SIL通車已經改到半全日服務並延長至黃竹坑地鐵站,但後來唔知點解就縮返香港仔並仍舊維持半 ...

官方當時話69A延長去黃竹坑效果唔好,因為乘客仍然傾向用58轉地鐵,所以還原路線。
其實而家58 69嘅單向分段收費已經可以取代69A。數碼港去香港仔搭58,香港仔去數碼港搭69/69X。

cx838 發表於 2020-10-9 13:12

其實有公司冇公司車去香港仔的,但69A的需求只是香港仔去數碼港,69/69X好多時唔停架
頁: [1]
查看完整版本: 港島69A小巴