li1872903 發表於 2020-10-19 13:03

為何樂華南邨沒有被納入租者置其屋計劃?

樂華南邨擁有舊長型,Y1型及雙連座工字型,呢幾類型大廈響其他租置屋邨都有被出售,為何樂華南邨沒有被納入租置計劃?

EX-TL 發表於 2020-10-19 14:58

未排到已經取消計劃.

JX9097 發表於 2020-10-19 15:28

未輪到已經cut咗囉
好似將軍澳咁
由景林開始賣,跟住到寶林
翠林賣完就cut咗
所以厚德,明德,尚德呢堆冇得買

li1872903 發表於 2020-10-19 15:53

JX9097 發表於 2020-10-19 15:28
未輪到已經cut咗囉
好似將軍澳咁
由翠林開始賣,跟住到寶林

你係咪調轉左黎講,最先賣係景林然後先寶林,最後先翠林:L
厚德係和諧式,照計應該唔會咁快賣住?
但樂華南邨類型咁舊應該同翠屏北邨同期賣先啱

JX9097 發表於 2020-10-19 16:37

li1872903 發表於 2020-10-19 15:53
你係咪調轉左黎講,最先賣係景林然後先寶林,最後先翠林
厚德係和諧式,照計應該唔會咁快賣住?
但樂華 ...

唔好意思,原文錯字
已改,謝

busnrail_fans 發表於 2020-11-5 11:05

青衣長康、沙田沙角、秦石同埋大坑東(唔計小型單位大廈),都係全邨係租置樓型但係冇賣到
不過如果要再分細啲嘅話,長康同埋沙角係有未賣過嘅舊版H型

busnrail_fans 發表於 2020-11-5 11:08

同埋聞說唔賣和諧式嘅其中一個原因,係因為嗰陣仲有唔少和諧式居屋貨尾,驚衝擊嗰啲樓嘅樓價.....:L

li1872903 發表於 2020-11-5 12:07

busnrail_fans 發表於 2020-11-5 11:08
同埋聞說唔賣和諧式嘅其中一個原因,係因為嗰陣仲有唔少和諧式居屋貨尾,驚衝擊嗰啲樓嘅樓價..... ...

即係就算租置計劃繼續推落去都唔會賣有和諧式既邨?

kaiyip24 發表於 2020-11-5 13:00

li1872903 發表於 2020-11-5 12:07
即係就算租置計劃繼續推落去都唔會賣有和諧式既邨?

「印象中」當年有講過和諧式屋邨一定唔賣,原因係同當時仍然會推出的和諧式居屋撞市場。

如果和諧式公屋有得賣,就真係同送錢俾公屋居民無分別。

pcckw 發表於 2020-11-6 11:24

busnrail_fans 發表於 2020-11-5 11:05
青衣長康、沙田沙角、秦石同埋大坑東(唔計小型單位大廈),都係全邨係租置樓型但係冇賣到
不過如果要再分 ...
大坑東邨估計當時仍在處理重建遷置規劃事宜,無暇處理租者置其屋,除非像東頭劃分一二邨那就可以。
長康邨第一期(康榮華富貴和泰樓)除非按原來計劃是長青邨的延伸,那就可以是租者置其屋。
但是沙角邨及秦石邨沒有Y型(而後者上面卻成為居屋豐盛苑),估計不會獲選租者置其屋計劃吧。
頁: [1] 2
查看完整版本: 為何樂華南邨沒有被納入租者置其屋計劃?