JU6861 發表於 2020-11-4 18:28

係巴士公司考巴士牌

而家如果係九巴個度考巴士牌,假如辭職或退休,個巴士牌會唔會俾九巴收返?
同埋係九巴學車,而家按金係幾多?

CardCaptor 發表於 2020-11-4 19:41

牌跟人, 公司唔理你
入職無按金, 一年內離職補錢走人

JF7222 發表於 2020-11-4 20:15

唔係好明咩叫還返個牌俾公司

kei_hk 發表於 2020-11-4 22:51

JF7222 發表於 2020-11-4 20:15
唔係好明咩叫還返個牌俾公司

N年前﹐周圍都請司機﹐學車又唔平。所以﹐跟巴士公司考牌﹐淨係會比個 17牌你﹐你唔做專利巴士公司﹐就無得渣巴士。不過﹐無左這支歌仔好耐。

那個年代﹐仲可以講話係 "還番個牌比公司" 。
因為你得物無所用。

現代﹐17牌已經係名存實亡了。;P

kei_hk 發表於 2020-11-4 22:59

CardCaptor 發表於 2020-11-4 19:41
牌跟人, 公司唔理你
入職無按金, 一年內離職補錢走人
會唔會唔同時期有唔同安排?

唔記得邊到睇到﹐入去做學神就要先交按金﹐幾個月後比番你。
再加要簽約﹐成功考牌後就一定要做1年(定半年)﹐提早走就要扣糧(交學車費)。

樓主真係有興趣﹐咪直接打電話 27868708 或 whatsapp 98570129自己問就唔會有錯誤資訊。

A19-AD4807 發表於 2020-11-5 12:58

ky26042008 發表於 2020-11-5 22:01

A19-AD4807 發表於 2020-11-5 12:58
持有1,2牌去巴士公司見工,師傅會比架私家車去試車,然後安排上堂考牌,再進行其他訓練(例如車型及路線) ...

持9,10號牌入巴士公司係唔會幫你加簽17號牌,只有係持1,2號牌入巴士公司考17號牌先會有17,只係而家考完17牌會送埋4,5,9,10牌比你咁解

ma2 發表於 2020-11-6 07:03

ky26042008 發表於 2020-11-5 22:01
持9,10號牌入巴士公司係唔會幫你加簽17號牌,只有係持1,2號牌入巴士公司考17號牌先會有17,只係而家考 ...

好像近呢10年開始係專利巴士公司考到巴士牌,已經只有吸4A,5A,9A,10A牌!
唔再吸17。。。

ky26042008 發表於 2020-11-6 12:58

好像近呢10年開始係專利巴士公司考到巴士牌,已經只有吸4A,5A,9A,10A牌!
唔再吸17。。 ...

錯,我有朋友前年入九巴考牌,仍然係吸17牌:lol

HE7921 發表於 2020-11-6 14:26

唔再吸17。。 ...

如果之前你已經考左18/19/20牌,咁考完17牌之後會額外加埋4、5、9同10牌(無A係後面)
頁: [1]
查看完整版本: 係巴士公司考巴士牌