paul2357paul 發表於 2020-11-6 13:04

香港引入兒科專科醫院是否真正有用?

大家都知我講緊邊度,啟德新區門口承豐道果座,雖然附近沿線亦會繼續興建其他新既大醫院。

但實際知名度好似......從來冇乜聽聞有唔少人真係來往果度睇兒科......

KE7066 發表於 2020-11-6 13:05

你身邊好多兒童?

EX-TL 發表於 2020-11-6 14:07

大口環都有兒童醫院, 我都未聽聞過有人專程入去睇, 但那又如何!

vjp 發表於 2020-11-6 14:07

嗰度為好多有長期病嘅小朋友提供醫療服務同床位
例如先天性代謝缺陷,腎病,血科疾病等
尤其是依家醫學發展迅速
有好多以前唔知道點解同埋點樣去醫嘅疾病都開始有一啲方法或者專門嘅醫療科技去治療
咁自然需要嘅資源配套都會增多,唔係一般專科醫院可以處理得曬
再者有呢啲專科醫院對於相關方面嘅研究都提供一個好好嘅環境同基礎
起兒童醫院又點會冇作用?

s3n370 發表於 2020-11-6 19:12

當政權削教育醫療開支,
但對唯一拳力機關有求必應時,
仲起專科醫院肯定唔會死錯人。

PS.你FF少D,對呢個論壇就真正有用啦

tombo 發表於 2020-11-7 11:21

有需要既小朋友需要去兒科醫院個陣,醫院就會轉介俾埋地址教佢點去。兒科醫院唔係商場,真正有需要既人自然會知點去,唔關咩知名度先。

JX9097 發表於 2020-11-7 14:34

依家唔係去主題公園
關知名度咩事...

JR5204@26M 發表於 2020-11-7 18:13

果間叫「香港兒童醫院」,並唔係「香港兒童樂園」。開醫院唔需要知名度

6516 發表於 2020-11-9 01:13

你應該幸慶自己身邊無小朋友患上癌症
如果唔係你就日日都係果度出現

paul2357paul 發表於 2020-11-9 01:47

6516 發表於 2020-11-9 01:13
你應該幸慶自己身邊無小朋友患上癌症
如果唔係你就日日都係果度出現

果間兒童醫院應該係專for非傳染重病或者奇難雜症既病童用,
至於傳染重病例如新冠肺炎果D應該唔係去果度醫,亦唔係for輕症例如傷風感冒腸胃炎之類?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 香港引入兒科專科醫院是否真正有用?