HM3044 發表於 2020-11-19 00:07

大圍新翠邨至世界花園的巴士專線,能否於晚間予以廢除?

自從開咗尖山,西九龍/西隧經尖山返馬鞍山嘅車越嚟越多
下繁由尖山經紅梅谷去獅隧公路北行,經常塞返落迴旋處
(要怪就怪T4起唔到)
但同一時間下繁由大圍出九龍嘅巴士其實唔多
所以想討論下,紅梅谷路可唔可以喺下晝唔實施巴士專線,比返兩條線上山,去到世界花園先匯合

hkbw 發表於 2020-12-2 08:23

個度都係1600-1900, 而且仲有成批尖山線, 西隧繁時線要返馬鞍山, 仲有沙田線出九龍, 唔通要個堆線一齊攬炒塞死?

唔同朝早又因為多車, 所以要CUT晒D巴士線?

就係因為多車, 要俾巴士優先, 所以先要巴士線AR MA...

你個邏輯係咪出了些問題?

HM3044 發表於 2020-12-4 02:40

hkbw 發表於 2020-12-2 08:23
個度都係1600-1900, 而且仲有成批尖山線, 西隧繁時線要返馬鞍山, 仲有沙田線出九龍, 唔通要個堆線一齊攬炒 ...

淨係斬下段啫
純粹覺得下繁上山車龍塞死大圍迴旋處好麻煩,想善用路面空間嘛
果段時間出九龍嘅巴士照計應該唔多掛

hkbw 發表於 2020-12-4 08:01

HM3044 發表於 2020-12-4 02:40
淨係斬下段啫
純粹覺得下繁上山車龍塞死大圍迴旋處好麻煩,想善用路面空間嘛
果段時間出九龍嘅巴士照計應 ...

你咪計少左返馬鞍山個堆980X, 287D之類LAW..

上段都成日塞到落大圍迴旋處架啦...唔通咁又要斬?

要善用路面空間, 咪就係劃巴士專線, 令到載客高佔位少巴士可以快D通過, 想D人少駕車, 多用巴士LAW!

THomas20010808 發表於 2020-12-4 10:54

hkbw 發表於 2020-12-4 08:01
你咪計少左返馬鞍山個堆980X, 287D之類LAW..

上段都成日塞到落大圍迴旋處架啦...唔通咁又要斬?

冇錯 有不少人提議埔公擴闊之後加巴士專線 望落去私家車冇得益 但巴士集中行巴士專線已經可以騰空唔少路面空間出嚟 同時巴士可以快不少 吸引返市民搭巴士

3ASV356 發表於 2020-12-4 21:04

能否於晚間予以廢除?

能否於晚間廢除?

想問予以咩意思?

kiwai 發表於 2020-12-5 07:54

3ASV356 發表於 2020-12-4 21:04
想問予以咩意思?
google大神幫到你
頁: [1]
查看完整版本: 大圍新翠邨至世界花園的巴士專線,能否於晚間予以廢除?