3asv6 發表於 2021-1-4 02:43

屯赤隧道試行過小發現.

點解前面呢段會突然有個灣0甘急轉左又再打翻直,
非常似OMSI editor用"complete to"呢個function將
兩段spline(包括隧道splines)駁埋完成個outcome
...:loveliness:

如果大家有用過OMSI editor "complete to"個呢個功
能會明我講乜,為左個editor整直條路會突然有段路
個灣好急的...;P

BUSMAN伯輋雯 發表於 2021-1-4 08:14

仲會唔會有D唔自然嘅起伏呀?
有嘅話就可以睇下閔民旻在唔在場:lol

kei_hk 發表於 2021-1-4 12:33

唔知有無記錯﹐當年填海有事故﹐土地大幅下陷。

結果影響到隧道出口位置﹐需要作出修正去處理。

唔知會唔會係這個原因﹐做唔到成條直路。

kitarolo 發表於 2021-1-4 14:05

>> 2017年報章連結

應該係移位而非下沉

s3n370 發表於 2021-1-4 18:11

呢段似係屯門入口(雖然真係曲得肉酸D)
大嶼山出口唔覺有明顯移位

況且,下沉會令條隧道左右西?
同埋,咁大幅度嘅位移,唔會扯爆結構?

s3n370 發表於 2021-1-4 18:17

kitarolo 發表於 2021-1-4 14:05
>> 2017年報章連結

應該係移位而非下沉

當年移位時,仲未掘隧道出口

hkbw 發表於 2021-1-5 08:09

s3n370 發表於 2021-1-4 18:11
呢段似係屯門入口(雖然真係曲得肉酸D)
大嶼山出口唔覺有明顯移位

來回管道都有類似既情況, 不過位置唔同..

DIH 發表於 2021-1-5 17:33

參看以下片段:
https://youtu.be/fPEu57lekoI

03:03 往東涌方向,該位置看不出有甚麼原因呈彎曲
05:54 往屯門方向,同一位置慢線開出一個停車位

我推算該位置應該係填海區與鑽挖隧道交界,究竟係故意為之定係鑽挖機差少少就唔知喇。

我覺得應該加返個「彎路」牌囉,一下唔為意真係好易撞。

s3n370 發表於 2021-1-5 23:19

hkbw 發表於 2021-1-5 08:09
來回管道都有類似既情況, 不過位置唔同..

都係屯門一邊,同大橋口岸的沉降無關

s3n370 發表於 2021-1-5 23:50

DIH 發表於 2021-1-5 17:33
參看以下片段:
https://youtu.be/fPEu57lekoI

推算合理。

細心留意係有兩個轉折位,除佐填海段同海底段的轉折位外。
屯門填海段亦有轉折位。

填海段有部份隧道,同樣採用鑽挖機建造,
故鑽挖隧道同箱涵隧道之間亦有個轉折位

而往屯門方向由於係上斜路,需用較大之鑽頭挖三線隧道。

頁: [1] 2
查看完整版本: 屯赤隧道試行過小發現.