Crotone 發表於 2021-1-9 06:07

九巴 15A 去平田麗晶啟業段

有甚麼原因令 15A 行啟禮道去麗晶商場站?而唔係好似107 咁由宏天廣場咁去?

tommy14D 發表於 2021-1-9 07:20

最神奇係九龍灣運動場收5.8,對面啟業邨收5.1……

Crotone 發表於 2021-1-9 09:12

個分段係啓禮道個站

Quanta 發表於 2021-1-9 15:19

可能係覺得咁搭係倒頭車, 唔想你咁搭啩

Btw, 呢個分段係13E取消嘅補償

EX-TL 發表於 2021-1-9 17:43

啓禮道以前係住宅區, 去啓業跟24K行啓禮道, 正常.

再者, 改道時工業息微, 經多啲工廈都唔多客得去邊.

同埋, 唔知係咪我搭得107少, 跟107入麗晶慢過15A好多, 基本上15A入左宏照道北行, 燈位又少又快轉燈, 好過107停完一盞又一盞長燈.

gu9434@24 發表於 2021-1-9 19:46

EX-TL 發表於 2021-1-9 17:43
啓禮道以前係住宅區, 去啓業跟24K行啓禮道, 正常.

再者, 改道時工業息微, 經多啲工廈都唔多客得去邊.

以前就107走線比較快 而家就肯定慢得多 朝早啟祥道右轉經常排到輔警天橋底3-4轉燈先可以成功轉灣 宏天對開又係燈尾要等多一轉(時間跟啟祥道路口差不多) 非繁大部份時間都要食兩次燈尾 15A經啟禮道會快唔小

ricky 發表於 2021-1-9 22:08

gu9434@24 發表於 2021-1-9 19:46
以前就107走線比較快 而家就肯定慢得多 朝早啟祥道右轉經常排到輔警天橋底3-4轉燈先可以成功轉灣 宏天 ...

最快係297,兜都唔兜就到臨華街:victory:

Gary_B 發表於 2021-1-10 18:35

因為要跟13E

tommy14D 發表於 2021-1-10 19:10

Gary_B 發表於 2021-1-10 18:35
因為要跟13E

又13E, 如果當初佢肯捱到依家嘅話客量應該幾好,搞到15A慢咗,13X又飛唔走……

cong 發表於 2021-1-10 20:10

頁: [1] 2
查看完整版本: 九巴 15A 去平田麗晶啟業段