haiwang 發表於 2006-7-20 12:44

熱帶氣旋討論:格美

部分氣象機構預測格美會以西北偏西移動,在台灣以南或台灣南部掠過,進入香港800公里範圍,並可能對香港構成威脅,且看格美能否成為今年第3個影響香港的熱帶氣旋。

guia 發表於 2006-7-20 13:14

原帖由 haiwang 於 2006-7-20 12:44 發表
部分氣象機構預測格美會以西北偏西移動,在台灣以南或台灣南部掠過,進入香港800公里範圍,並可能對香港構成威脅,且看格美能否成為今年第3個影響香港的熱帶氣旋。

宜家離港成2000公里..好難預測喎

da54 發表於 2006-7-20 14:08

最近三個 JTWC 預測路徑變得好多 (其實角度唔算大,不過距離太遠)
原本打去浙江,而家就黎廣東.... 正如樓上 guia 兄講,「好難預測喎」...

大聲公 發表於 2006-7-20 16:42

而家佢離香港有一段好長o既距離(個人估計都有超過二千五百公里)

仲有好多變數係我地係預料唔到

天文台同埋其他o既預測只係比大家一個參考

所以而家真係好難講,最緊要都係睇下副熱帶高壓脊點樣變化

呢一兩年都比較少d風打,一個八號都無...:L

最近都已經係二零零四年圓規o既事

DE2889 發表於 2006-7-20 18:34

未來三天呢個好像趨向台灣

3ad150 發表於 2006-7-20 19:37

原帖由 大聲公 於 2006-7-20 16:42 發表
所以而家真係好難講,最緊要都係睇下副熱帶高壓脊點樣變化

呢一兩年都比較少d風打,一個八號都無...

為什麼閣下希望會有8號熱帶氣旋警告訊號?

大聲公 發表於 2006-7-20 20:54

原帖由 3ad150 於 2006-7-20 19:37 發表

為什麼閣下希望會有8號熱帶氣旋警告訊號?

我只係話近一兩年無八號,少風打,
並無話想有八號

其實小弟並唔係果d幸災樂禍o既人黎架!
記住:打風係天災,並唔係換來一日假期o既好事

------------------------------------------------------------------------
HKO又預測佢會響48小時後逐漸轉向西移動,
有少少機會趨向華南沿岸

Ketsu 發表於 2006-7-21 10:37

原帖由 大聲公 於 2006-7-20 20:54 發表

我只係話近一兩年無八號,少風打,
並無話想有八號

其實小弟並唔係果d幸災樂禍o既人黎架!
記住:打風係天災,並唔係換來一日假期o既好事

-------------------------------------------------------- ...

我諗就咁睇閣下既文章
係絕對冇問題既
但加埋呢個表情->:L
都好易令人誤會

我諗如果變成->:lol
讀文者對貼文者既諗法
已經係差天共地...

不過呢一兩年係就係冇乜風打
但係大雨就似乎比往年多
而且落親都多數響凌晨...:o

limited 發表於 2006-7-24 17:02

今日香港天氣已經受到格美的影響
下晝兩三點天氣酷熱, 市區氣溫上到 34 度,沙田屯門更加有 36 度
跟住四點左右市區就落雷雨
西貢同藍田甚至落冰雹相關報導

HKO o既路徑圖預測格美離開台灣後會減弱為強烈熱帶風暴
並繼續朝西北偏西方向移入內陸
星期三最接近香港時距離都有 400-600 公里

大聲公 發表於 2006-7-24 19:13

小弟呢區今日下午一滴雨都無落過...
只係間唔中聽到有少少雷聲

落雨可以唔洗咁熱,所以我唔期望有風打,只期望有d雨落就得la:lol
頁: [1] 2
查看完整版本: 熱帶氣旋討論:格美