LN9267 發表於 2021-3-3 20:43

西貢區議員要求113小巴在康城站PTI增設中途站

https://www.districtcouncils.gov.hk/sk/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/19790/SK_TTC_2021_054_TC.pdf

康城站PTI頗大,有足夠位置停站,只是會不會繞一個圈令車程增加導致居民反對又另一回事。

吳宗錡 發表於 2021-3-3 20:58

點解日出康城嘅居民都揀搭113小巴而唔係298E去坑口嘅?(雖然呢條都無兜入康城站巴士總站)
btw,始終小巴載客量比較低,如果換做298E兜入去康城站巴士總站得唔得呢?

LN9267 發表於 2021-3-3 21:30

點解日出康城嘅居民都揀搭113小巴而唔係298E去坑口嘅?(雖然呢條都無兜入康城站巴士總站)
btw,始終小巴 ...

298E繞入去,只會令上下班人士反感,不覺得議員會支持。

ccicoltd 發表於 2021-3-3 23:36

踩 112A 的場?

ViviTse 發表於 2021-3-4 18:59

btw,始終小巴 ...

當然揀小巴啦,又快又密過巴士,而且298E唔經街市嘛

ViviTse 發表於 2021-3-4 19:02

正解,正如之前其他網友所講「98兜入清半已經媽聲四起」/ 再兜入將軍澳或坑口便要「反對加設中途站」,如果298E加站,相信可行性唔高

10598C 發表於 2021-3-5 01:47

坑口站位上298E不及113小巴好,而且如果113、298E兜入康城站,會同112A、112M造成競爭,所以如果真係要服務康城站一帶,最有可能係開113小巴分支,由康城站循環來往坑口站,並來回程繞經百勝角,變相除方便康城來往坑口之外,更可以服務百勝角宿舍、消防救護學院及未來百勝角公屋住戶,來往坑口、康城一帶

吳宗錡 發表於 2021-3-5 08:55

10598C 發表於 2021-3-5 01:47
坑口站位上298E不及113小巴好,而且如果113、298E兜入康城站,會同112A、112M造成競爭,所以如果真係要服 ...

點解係開新小巴而唔係巴士呢?

ViviTse 發表於 2021-3-6 15:11

吳宗錡 發表於 2021-3-5 08:55
點解係開新小巴而唔係巴士呢?

巴士夠客咩?

吳宗錡 發表於 2021-3-6 17:38

ViviTse 發表於 2021-3-6 15:11
巴士夠客咩?

邊個叫九巴唔肯買短身單層巴士?

頁: [1]
查看完整版本: 西貢區議員要求113小巴在康城站PTI增設中途站