053h4 發表於 2021-3-13 14:58

LN9267 發表於 2021-3-13 16:29

https://www.districtcouncils.gov.hk/st/doc//common/committee_meetings_audio/TTC/19149/ttc_7mtg_18022021_part8.mp3

在798那裡,最近沙田TTC主席說居民不明白為何沙田站去火炭只准落客,希望可以容許上客。
新巴表示會向運輸署爭取可以變成上客,讓運輸署決定。

JX9097 發表於 2021-3-13 16:35

LN9267 發表於 2021-3-13 16:29
在798那裡,最近沙田TTC主席說居民不明白為何沙田站去火炭只准落客,希望可以容許上客。
新巴表示會向運 ...

最好笑係88X可以上客:loveliness:

3bx 發表於 2021-3-13 17:20

JX9097 發表於 2021-3-13 16:35
最好笑係88X可以上客

88X班次疏,798就班次密相對容易搶小巴客

qunow 發表於 2021-3-13 17:31

冇主動提去就係捍衛?

流星☆雨 發表於 2021-3-13 17:33

開唔成47B之後都開咗43S啦

JX9097 發表於 2021-3-13 18:08

3bx 發表於 2021-3-13 17:20
88X班次疏,798就班次密相對容易搶小巴客

當年798都係20分鐘左右一班
即使去到今日,其實都未密過10分鐘一班
請問搶到啲乜...唔通小巴佬好似某黨咁玻璃心?

Justshamxx 發表於 2021-3-13 18:22

唔一定係「小巴話」798搶生意,可能係九巴。80M、81K、85等線都途經源禾路,一條798線當時行大埔公路直去火炭就緊係惡性競爭,就唔畀佢喺沙田站上客。

3bx 發表於 2021-3-13 19:32

JX9097 發表於 2021-3-13 18:08
當年798都係20分鐘左右一班
即使去到今日,其實都未密過10分鐘一班
請問搶到啲乜...唔通小巴佬好似某黨咁 ...

798開綫時沙火直去火炭,同沙田往山尾街既小巴,有直接競爭

JX9097 發表於 2021-3-13 20:35

Justshamxx 發表於 2021-3-13 18:22
唔一定係「小巴話」798搶生意,可能係九巴。80M、81K、85等線都途經源禾路,一條798線當時行大埔公路直去火 ...

80M/ 81K/ 85喺沙市
798就喺沙田站
九巴咁都有得反對的話
咁九巴獨營過海線係咪全線唔可以喺對面海上客?
呢個理由比起小巴更牽強...
頁: [1] 2
查看完整版本: 區議會職能是否包括保障既得利益者