andy92 發表於 2021-3-16 17:19

運輸署將開放青衣區內指定道路予公共小巴行駛

全新落成的多層運輸署車輛檢驗綜合大樓(驗車大樓)由四月一日起分階段啓用,
為方便公共小巴往返驗車大樓進行檢驗,當驗車大樓一樓啓用後,
運輸署將會開放往返青衣及區內指定道路予公共小巴行駛。

公共小巴只可行駛指定路線往返驗車大樓驗車,包括青荃路(經青衣北橋)、
青衣北岸公路、長青公路、青衣西路及西草灣路。

路線圖
https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_5054/public_light_buses.pdf
https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_5054/public_light_buses_r.pdf

ricky 發表於 2021-3-18 09:50

唔畀行青衣西路,紅van無得博懵載客

kei_hk 發表於 2021-3-18 10:03

就算比你行晒成條青衣西路﹐政府都有方法令到小巴無得偷雞載客的。
自行參考新界的士在相關路段的路牌限制。

其實﹐運輸署會唔會在青衣島內沿線路牌(包括龍門架)﹐增加驗車大樓的方向指示?
一個大意司機出錯路口﹐就會去左大嶼山。;P

ps. 進出新驗車大樓﹐係必經青衣西路的﹐只不過唔係你心目中的一段青衣西路。:P

busnrail_fans 發表於 2021-3-23 15:08

唔知驗車中心嗰頭本身有冇綠van線?又或當區啲廠房有冇shuttle bus接員工返工放工?
如果兩者都冇,咁就機會嚟喇:lol

kei_hk 發表於 2021-3-23 15:54

busnrail_fans 發表於 2021-3-23 15:08
唔知驗車中心嗰頭本身有冇綠van線?又或當區啲廠房有冇shuttle bus接員工返工放工?
如果兩者都冇,咁就 ...

有綠VAN 88M

andy92 發表於 2021-3-23 19:34

如果兩者都冇,咁就 ...
驗完車撞正收工時間的話
做順風車開去荃灣/葵芳 $7 應該有得做

HE7921 發表於 2021-3-23 22:51

kei_hk 發表於 2021-3-23 15:54
有綠VAN 88M

分分鐘聯合船塢頭站已經坐滿,驗車中心可以唔洗上

kei_hk 發表於 2021-3-24 09:44

HE7921 發表於 2021-3-23 22:51
分分鐘聯合船塢頭站已經坐滿,驗車中心可以唔洗上

上面問有無綠VAN﹐我照直答炸。

講真﹐你信唔信運輸署無 "廠車" 比班公務員?:lol

qunow 發表於 2021-3-29 07:31

唔開放經汀九橋落深井交匯處或者經昂船洲大橋入大圍?係要兜出荃灣?

kei_hk 發表於 2021-3-30 12:20

qunow 發表於 2021-3-29 07:31
唔開放經汀九橋落深井交匯處或者經昂船洲大橋入大圍?係要兜出荃灣?

連接汀九橋的屯門公路及大欖隧道﹐本身係小巴禁地。所以﹐單純開放汀九橋係無用。

唔加一段仔屯門公路(深井至汀九橋)﹐擺明唔想紅VAN載客行青山公路於深井上屯公﹐再經汀九橋﹐青衣北岸公路出荃灣﹐加快車程/代替道路。

至於昂船洲大橋方面﹐青衣的接駁路都無開放出來。
所以﹐單純開放昂船洲大橋又係無用。

唔開放青衣路(西草灣至昂船洲大橋接駁路)﹐擺明唔想有紅VAN 借此機會偷雞入青衣做生意。

如果你提及的2段路開放﹐仲有另一效果﹐就係大圍一邊可以直接行晒高速公路直入深井。
唔知政府係唔係想防這樣野了。
頁: [1]
查看完整版本: 運輸署將開放青衣區內指定道路予公共小巴行駛