U-157星之Kelvin 發表於 2006-8-5 19:26

廣州問路多則

由於下周要前往廣州公幹,同時可能要從廣州飛往上海
但對上一次到廣州已是十多年前的事(當時只是小學生)
而這十多年有何轉變並不清楚(有的都從各位板友的貼圖得知)

所以要開文問路

1)廣州站-沙面
2)沙面-上下九路/第十甫路
3)上下九路/第十甫路-新白雲機場

暫時有這三個地方,有需要會再加問路地點

謝謝各位!

ac 發表於 2006-8-5 20:27

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-8-5 19:26 發表

所以要開文問路

1)廣州站-沙面
2)沙面 ...

1)廣州火車站地鐵站 - 黃沙地鐵站(坐地鐵)
2)行過去 - 可沿珠璣路、清平路等
3)請接力

wesley 發表於 2006-8-6 00:12

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-8-5 19:26 發表

所以要開文問路

1)廣州站-沙面
2)沙面 ...
你真係要去廣州站嗎? 可以去東站嗎? 廣州站好恐怖架喎
1)你去沙面係去果間5星級酒店嗎? 如果係既, 該酒店有專車從東站開出, 時間係九廣直通車到廣州後既時間, 咁會方便好多
如果唔係既, 建議你坐地鐵到黃沙, 行返去六二三路有天橋, 過左天橋對面個島就係沙面
2)去返上面所講天橋, 之後任何一條橫街, 如ac兄所講兩條, 行到人流多既, 係步行區既路就係, d建築特別靚既
3)去機場有2個choice
1. 火車站旁邊既民航售票處出面有車去機場(1號線), 不過火車站呢個地方唔駛去就最好唔好去, 但班次就最密
2. 去海珠廣場有5號線, 響海珠廣場既大雕塑對面有售票處, 由沙面坐去海珠廣場既巴士應該唔少, 但如果行李多或者人多既話, 坐的士去海珠廣場好d
機場個web sit無寫幾多錢, 不過應該係30蚊樓下, 大約1個鐘到啦

2A_DL13 發表於 2006-8-6 00:25

原帖由 wesley 於 2006-8-6 00:12 發表

你真係要去廣州站嗎? 可以去東站嗎? 廣州站好恐怖架喎

如果經地鐵,不用上地面的話,廣州站又不是那麼恐怖的

ac 發表於 2006-8-6 10:25

原帖由 2A_DL13 於 2006-8-6 00:25 發表

如果經地鐵,不用上地面的話,廣州站又不是那麼恐怖的

是啊 , 我試過有一次在省汽車站下車 , 後必定要經過廣州的罪惡鐵三角 , 即火車站 , 省站 , 流花車站 ,

我都是盡快行過左那一段三角地帶後下地鐵離開。

Bristoll5g 發表於 2006-8-6 17:14

原帖由 ac 於 2006-8-6 10:25 發表

是啊 , 我試過有一次在省汽車站下車 , 後必定要經過廣州的罪惡鐵三角 , 即火車站 , 省站 , 流花車站 ,

我都是盡快行過左那一段三角地帶後下地鐵離開。

省站地下就有地鐵口, 不用走去火車站啊

sg 發表於 2006-8-7 23:32

所以要開文問路

1)廣州站-沙面

暫時有這三個地方,有需要會再加問路地點

謝謝各位!

1)廣州站-沙面
火車站入面有地鐵口(B出口),
搭去公园前站上一層換一號线,
到西朗方向站台候車,而家站台整紧屏蔽門,方向要問人或睇車頭,
再坐去黄沙站(D出口),
往左走,再走人行隧道(隧道好潮湿要小心點行),横過六二三路,
到了黄沙水産市場,右轉後再行橋(條橋有西式欄杆的)横越沙基涌,就到沙面了!

穩陣計,沿沙面北街行去人民橋落橋位,
有條穿過沙基涌的橋,行出去六二三路,
再直走見到康王南路,再用10分鐘,
沿康王南路走到盡頭,
就系上下九路的上下九廣場了(有江澤民幅2000年出巡的大相),
果度有一間麥記,肯德基同叫歌哥的K舖,
向左走系十甫路,向右走是上九路,
而上下九廣場一帶就系下九路·

到長壽路/黄沙站乘地鐵一号线到公園前站再落一層換乘二号线,
往三元里方向到越秀公园站下車, 再出(D1出口),上去東方宾馆门口,
坐"空港快线"直达新機場·(每位16元)

2201--969 發表於 2006-8-7 23:52

原帖由 sg 於 2006-8-7 23:32 發表

到長壽路/黄沙站乘地鐵一号线到公園前站再落一層換乘二号线,
往三元里方向到越秀公园站下車, 再出(D1出口),上去東方宾馆门口,
坐"空港快线"直达新機場·(每位16元)

東方賓館門口直達白雲機場果條線係安迅的 “机场快线”

sg 發表於 2006-8-8 00:09

原帖由 2201--969 於 2006-8-7 23:52 發表

東方賓館門口直達白雲機場係安迅的 “机场快线”

小弟上星期搭完,仲同朋友笑架車甘点解甘搞笑叫空港快线,
可能有兩款啦,系新机场入面又见到你話的"机场快线"不过吾知去边......

kmb3asv141 發表於 2006-8-8 00:45

原帖由 sg 於 2006-8-7 23:32 發表

1)廣州站-沙面
火車站入面有地鐵口(B出口),
搭去公园前站上一層換一號线,
到西朗方向站台候車,而家站台整紧屏蔽門,方向要問人或睇車頭,
再坐去黄沙站(D出口),
往左 ...
聽人話人行隧道d治安唔好, 最好都係經中藥市場旁邊條天橋過去安全d
頁: [1] 2
查看完整版本: 廣州問路多則